V Rači potečie počas vinobrania burčiak, budú zmeny v MHD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vinobranie v Modre
Počas slnečného víkendu sa uskutočnila v Modre na južnom úpätí Malých Karpát tradičná slávnosť - vinobranie. Nedeľa tu je tradične vyhradená alegorickému sprievodu. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – V bratislavskej Rači v piatok popoludní odštartuje trojdňové tradičné Račianske vinobranie, ktoré potrvá do nedele 14. septembra.

Ťahákmi tohtoročného vinobrania sú slovenské skupiny Hex a Vidiek. Chýbať nebudú ani tradičné stánky s občerstvením, remeselníci či deťmi obľúbené kolotoče. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa račianskeho starostu Eva Miklánková.

Račianske vinobranie v piatok otvoria krstom novej knihy „Rača, miesto, kde sa dobre žije“. Novú knihu o Rači budú krstiť o 17:00 v Kubačovej sieni, krstnými rodičmi sa stanú herečka Eva Krížiková a operný spevák Martin Babjak. V knihe sa čitatelia dočítajú napríklad o histórii či o tradíciách mestskej časti.

Program bude pestrý

Miestna samospráva tak vydáva už v poradí tretiu knihu spojenú s mestskou časťou, predchádzala jej kniha Vinohradnícke povesti od Dobroslavy Luknárovej a kniha Tradičné račianske jedlá od Františka Janatu a Anny Zvozilovej.

Hlavný program vinobrania sa bude tento rok konať v čiastočne vynovenom račianskom amfiteátri. Dokončiť ho úplne plánujú až v máji budúceho roku. Návštevníkov bude okrem Hexu a Vidieka zabávať aj Andrej Šeban Band či Belasí. V programe vystúpi aj súbor SĽUK či Jožko Černý s cimbálovkou a po polnoci sa budú môcť ľudia zabaviť na už tradičnej Oldies party Rádia VIVA.

Okrem programu sú pripravené stánky s občerstvením či remeselnými výrobkami, ktoré budú rozmiestnené na ulici Barónka, Alastrovej ulici a na Námestí Andreja Hlinku. Usporiadatelia veria, že počasie im bude priať, vystúpenia muzikantov neplánujú posunúť pod strechu.

Hrozno, jeseň
Foto: SITA/Martin Havran

Pozor na zmeny trás autobusov

Autobusové spoje bratislavskej hromadnej dopravy nebudú od piatka do nedele do 22:00 premávať v hornej časti bratislavskej Rače. Dôvodom obmedzenia dopravy je vinobranie v tejto mestskej časti. Spoje nebudú premávať na uliciach Barónka, Alstrova, Detvianska, Rustaveliho a na Námestí Andreja Hlinku. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava na svojej internetovej stránke.

Autobusové linky 52 a 56 v smere do Rače budú po zastávke Stolárska pokračovať na zastávky Trávna a Púchovská, odbočia na ulicu Pri vinohradoch a zastavia na zastávke Karpatské námestie. Následne odbočia na Rustaveliho ulicu a zastavia sa na náhradnom výstupišti Tbiliská.

Inú trasu bude mať aj školský spoj

V smere na zastávku Na pasekách, respektíve Studená odbočia po nástupišti Tbiliská na Rustaveliho ulicu, zastavia postupne na zastávkach Karpatské námestie, Púchovská, Čachtická, Miestny úrad Rača a od náhradnej zastávky Hybešova sa napoja na svoju trasu. Spoje linky 56 nepôjdu na Potočnú a na konečnú zastávku Záhumenice.

Autobusové linky 65 v smere do Rače za zastávkou Vajnorský potok obslúžia zastávku Karpatské námestie a následne zastavia na náhradnom výstupišti Tbiliská. V smere na Čiližskú odbočia z nástupišťa Tbiliská na Rustaveliho ulicu, zastavia sa na zastávke Karpatské námestie a na svoju trasu sa napoja od zastávky Na pantoch.

Školský spoj 14 v smere na zastávku Na pasekách pôjde od Kadnárovej ulice na Kubačovu ulicu a zastaví sa na zastávke Miestny úrad Rača. Následne ide cez Detviansku, Čachtickú, Hybešovu, Koľajnú ulicu a železničné priecestie na ulicu Pri Šajbách, kde od zastávky Pastierska pokračuje svojou trasou na Východné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej ŠebanEva Krížiková