Slová kňaza, ktorý kázal v Čadci o Židoch, môžu byť trestné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Knaz
Foto: patheos.com

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Žilinská polícia v súvislosti s verejnými vyjadreniami kňaza Emila Floriša v Čadci preveruje, či jeho slová napĺňajú skutkovú podstatu trestného činu extrémistickej povahy. Agentúru SITA o tom informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Floriš v Čadci počas bohoslužby vyhlásil, že Židia si za vyvražďovanie v koncentračných táboroch mohli sami, pričom zároveň varoval, že to isté sa môže stať Rómom. Kňaz to povedal práve v čase, keď si Slovensko pripomínalo 70. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Polícia v danej veci podľa Balogovej koná aj bez podania trestného oznámenia, no v súčasnosti je predčasné poskytnúť viac informácií.

Polícia by mala začať trestné stíhanie

K vyhláseniam Floriša, o ktorých informoval český portál www.e15.cz, sa vyjadril tiež analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Dušan Sloboda vo svojom blogu. Trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov sa podľa Trestného zákona dopustí ten, „kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb,“ píše Sloboda vo svojom blogu, ktorý je zároveň jeho oficiálnym stanoviskom.

Analytik inštitútu preto vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby voči kňazovi Florišovi začali konať, tie by mali podľa neho začať trestné stíhanie aj bez podania trestného oznámenia. „Ak príslušné orgány konať nezačnú, trestné oznámenie podám ja,“ uviedol pre agentúru SITA.

Kňaz urazil a znevážil pamiatku obetí

Časť prejavu kňaza Emila Floriša, ktorý sa na bohoslužbe v Čadci vyjadroval na adresu Židov a holokaustu, uráža a znevažuje pamiatku obetí. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR (ÚZŽNO) Lucia Kollárová. Časť jeho kázne, ktorá sa týka holokaustu a Židov, obsahuje podľa Kollárovej nepravdy a antisemitské klišé a relativizuje utrpenie židovského obyvateľstva za čias slovenského vojnového štátu.

Ako sa píše v článku na českom portáli www.e15.cz, Židov podľa Floriša do koncentrákov odvážali z celej Európy preto, že boli nenávidení, a práve to si spôsobili sami. „Teraz hrozí, že na rade sú Rómovia. A viete prečo? Pretože zneužívajú systém a dobrotu ľudí,“ píše sa na portáli, pričom farár to povedal počas bohoslužby pred stovkami ľudí. „Odsúdeniahodné sú aj slová v kázni, ktoré by sa dali interpretovať ako nepriama výzva na nový holokaust Rómov. Aj vzhľadom na aktuálnu vlnu antisemitizmu v Európe považujeme obsah jeho slov (kňaza Floriša – pozn. SITA) za nebezpečný a znepokojujúci. Vnímame ho však len ako morálne a ľudské zlyhanie jednotlivca,“ doplnila hovorkyňa ÚZŽNO.

Roky nacizmu označil za obdobie slobody

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík, „pán dekan Emil Floriš sa počas bohoslužby na Matičnom námestí v Čadci venoval dejinám farnosti s akcentom na obdobie druhej svetovej vojny.“ Upozornil na vtedajšie nedobré medziľudské vzťahy medzi Slovákmi a Židmi, ktoré vyústili do nezmyselného a krutého holokaustu. „Žilinská diecéza sa dištancuje od každej formy xenofóbie. Dôkazom je účasť na tryzne 29. júna, kde biskup Tomáš Galis adresoval list, v ktorom sa ospravedlnil za nečinnosť katolíkov v Žiline počas druhej svetovej vojny,“ vysvetlil.

Kňaz Floriš označil vo svojom prejave roky, keď bolo Slovensko spojencom nacistického Nemecka, za „obdobie slobody“. Ako informuje český portál, podiel slovenských fašistov na holokauste zľahčil tým, že nikto nevedel, čo sa za ostnatým drôtom deje, vraj sa len plnili rozkazy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia