Košický terorista pôjde za mreže, odsedí si dvadsaťpäť rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vazenie
Foto: Ilustračné foto: SITA/Diana Černáková

KOŠICE 10. septembra (WEBNOVINY) – Košický krajský súd v stredu zamietol odvolanie Ladislava K., prvého slovenského občana obžalovaného z obzvlášť závažného zločinu terorizmu, nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov, proti rozsudku Okresného súdu Košice I, ktorý ho poslal za mreže na 25 rokov.

Trest si odsedí vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia. Súd mu zároveň nariadil ochranný dohľad na 36 mesiacov. Informovala o tom hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

Krajský súd neuznal argumenty obhajoby, že Ladislav K., ktorý ešte v decembri 2011 nechal v odpadkovom koši pred košickou prevádzkou rýchleho občerstvenia vybuchnúť bombu, konal v stave zníženej príčetnosti. Odvolací súd nezistil žiadnu skutočnosť spochybňujúcu skutkové zistenia uvedené v napadnutom rozsudku súdu prvého stupňa a trojnásobné znalecké dokazovanie o duševnom stave obžalovaného považoval za dostatočné.

Z tohto znaleckého dokazovania vyplynulo, že obžalovaný netrpel v čase spáchania skutku takou duševnou poruchou, ktorá by vylúčila jeho trestnú zodpovednosť. Krajský súd dospel k záveru, že trest uložený obžalovanému Ladislavovi K. je primeraný a zákonný.

Vinu preukázali dôkazy

Okresný súd Košice I vyniesol rozsudok 10. júla tohto roku. Ako v stručnom odôvodnení uviedol predseda senátu, dôkazy nad všetku pochybnosť preukázali, že obžalovaný skutky spáchal. Senát vzal do úvahy aj kontrolný psychiatrický posudok vypracovaný znaleckou organizáciou, v ktorom sa konštatovalo, že obžalovaný netrpí takou duševnou poruchou, ktorá by znižovala jeho príčetnosť, schopnosť ovládať svoje konanie a rozpoznať nebezpečnosť svojho konania.

Súd uznal obžalovaného Ladislava K. za vinného vo všetkých desiatich bodoch obžaloby – zo zvlášť závažného zločinu terorizmu, nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov. Prokurátor vtedy uviedol, že je spokojný, pretože v tejto kauze išlo nielen o uznanie viny, ale aj o uznanie právnej kvalifikácie obzvlášť závažného zločinu terorizmu.

Bombu odpálil pri rýchlom občerstvení

Podľa rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok, ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania obyvateľstva a predstaviteľov štátu. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby, uloženej v odpadkovom koši, došlo podvečer pri rýchlom občerstvení 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov.

Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Ladislav K. zaslal aj listové bomby veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonáva asanačnú službu, ako aj na Univerzitu veterinárneho lekárstva. Ani tie si našťastie nevyžiadali ľudské obete. Obžalovaný tieto skutky páchal v mene ochrany životov psov. Podľa neho má život psa väčšiu cenu, ako život človeka.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav K.