Bratislava si požičia milióny, peniaze použije na projekty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hlavné námestie je opäť zelené, dlažbu vymenili za trávu
Pohľad na trávový koberec a stromy v kvetináčoch na Hlavnom námestí v Bratislave, ktoré sú súčasťou projektu Živé námestie. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Bratislavský primátor Milan Ftáčnik v stredu podpísal úverovú zmluvu na 40-miliónovú pôžičku od Rozvojovej banky Rady Európy. Peniaze chce radnica použiť na rozvojové projekty mesta, z prvých 20 miliónov eur preplatia už zrealizované projekty a zvyšok ostane do ďalšieho volebného obdobia. Primátor Ftáčnik o tom informoval po podpise zmluvy s rozvojovou bankou.

Z prvých 20 miliónov eur mesto prefinancuje projekty, ktoré sú už hotové. „Banke predložíme projekty, ktoré sa týkajú dopravy, opravy osvetlenia, ciest, a tým si vytvoríme zdroje na zaplatenie dlhov,“ vysvetlil primátor Ftáčnik. Mesto musí totiž do decembra tohto roku splatiť dlh 67 miliónov eur.

Mesto už na výber komerčnej banky vyhlásilo súťaž

Dvadsať miliónov eur tak môže zaplatiť z ušetrených peňazí za preplatené projekty, na doplatenie zvyšnej časti dlhu si radnica plánuje požičať od komerčnej banky. Mesto už na výber komerčnej banky vyhlásilo súťaž, ktorá je podľa primátora vo vrcholnom štádiu. Výsledky súťaže radnica pripravuje na septembrové zastupiteľstvo, výber komerčnej banky totiž musia odobriť mestskí poslanci.

Rozvojová banka Rady Európy nie je bežnou komerčnou bankou. Ako vysvetlil viceguvernér tejto banky Mikolaj Dowgielewicz, banka financuje najmä projekty, ktoré podporujú sociálny rozvoj miest. Podľa primátora Ftáčnika je výhodou rozvojovej banky jej veľmi nízky 0,7-percentný úrok.

Mesto si môže pôžičku dovoliť

„To je takmer o polovicu menej ako pri komerčných úveroch. Mesto tak zaplatí takmer o polovicu menej pri obsluhe dlhovej služby,“ vysvetlil primátor. Ako dodal, mesto je v súčasnosti v takej finančnej kondícii, že si pôžičku od rozvojovej banky môže dovoliť. Zadlženosť mesta je v súčasnosti na 52 percentách, samospráva sa však aj naďalej musí držať pod hranicou 60 percent, tak to totiž prikazuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti.

Dovedna si Bratislava z rozvojovej banky požičiava 40 miliónov eur. Prvú časť peňazí vyčerpajú ešte v tomto volebnom období, v júni to odobrili aj bratislavskí mestskí poslanci. Zvyšných 20 miliónov eur ostane do ďalšieho volebného obdobia. Celý úver by malo mesto vyčerpať najneskôr do 30. júna 2017. Peniaze musí radnica banke potom vrátiť do roku 2029.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Ftáčnik