Deviatakov otestujú zo slovenčiny a matematiky online

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pocitac
Foto: flickr.com

BRATISLAVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Deviataci si v tomto školskom roku napíšu testy zo slovenčiny a matematiky aj online na počítači. Do elektronického Testovania 9, ktoré má preveriť vedomosti žiakov končiacich základnú školu, sa zapojí 200 vybraných škôl.

„Úlohy budú mať žiaci v písomnej aj v elektronickej forme identické. Elektronické Testovanie 9 sa uskutoční v rovnakom termíne ako u rovesníkov, ktorí absolvujú písomnú formu národného testovania žiakov deviateho ročníka základných škôl,“ hovorí riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská.

Testovania online a na papier budú mať rovnakú váhu

Aj v minulom roku si deviataci mohli vyskúšať testovanie online, nebolo to však „naostro“ – neprebiehalo v tom istom termíne ani s rovnakými úlohami, aké boli v riadnom testovaní. Tento rok budú mať výsledky žiakov končiacich základnú školu rovnakú váhu ako tie z papierovej formy.

Pred riadnym testovaním si deviataci elektronické prostredie v predstihu vyskúšajú. „Našou snahou je, aby sa aj v rámci národného projektu E-test deviataci častejšie dostali k elektronickej forme testov, aby sa pre nich nová forma testovaní stala technickou rutinou, aby odbúrali prípadný strach či neistotu z nového prostredia, ktoré môže negatívne ovplyvniť samotný žiacky výkon v teste,“ hovorí Kanovská.

V budúcnosti sa ráta s tým, že by testovania boli len online

V tomto školskom roku čaká na deviatakov overovanie vedomostí približne o mesiac skôr – 8. apríla. Rezort školstva posunutím termínu vyhovel požiadavkám škôl, ktoré sa sťažovali, že deviataci sa po otestovaní v marci prestávajú učiť, pričom do konca roka zostáva ešte pomerne dosť času.

Elektronické testy a úlohy vznikajú v rámci národného projektu NÚCEM s názvom Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania, ktorý je financovaný prevažne z eurofondov. Vznikne v ňom databáza viac ako 30-tisíc úloh a 130 testov pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy, ktoré budú môcť školy využívať pri testovaní detí aj na vyučovaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR