Rusi môžu mať zázemie u bývalých agentov ŠtB, tvrdí Fedor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Bývalí príslušníci a agenti komunistickej Vojenskej kontrarozviedky (VKR) a Štátnej bezpečnosti sú stále podľa predsedu parlamentného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva Martina Fedora (SDKÚ-DS) bezpečnostným rizikom pre Slovensko.

Ako povedal Fedor pre agentúru SITA, v súčasnej vypätej situácii na Ukrajine, keď agenti ruských tajných služieb sú infiltrovaní všade v Európe, majú zázemie u bývalých členov ŠtB a VKR. „Títo agenti sú teraz mimoriadne aktívni. Je to bezpečnostné riziko, ktoré vyplýva z možného prenikania cudzích služieb do našich bezpečnostných zložiek,“ povedal Fedor.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Veľká časť dokumentov ostala v Prahe

Parlamentný výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva uplynulý týždeň prerokoval informáciu, ako sa Slovensko snaží dostať dokumentáciu o bývalých príslušníkoch a agentoch VKR na Slovensko. „Boli sme informovaní o prekážkach, ktoré v procese stoja,“ povedal Fedor.

VKR bola ekvivalentom Štátnej bezpečnosti v armáde. Počet jej príslušníkov bol podľa Fedora vysoký. „Od veliteľa čaty každý vyššie postavený dôstojník musel vedome alebo nevedome spolupracovať s VKR. Veľká väčšina dokumentov však zostala v Prahe. Slovensko sa už viac rokov snaží o presunutie tejto dokumentácie na Slovensko. Proces sa však doteraz neskončil. Vydaniu dokumentov bráni napríklad fakt, že české spravodajské zložky nemajú spracované všetky podklady,“ uviedol Fedor.

Dôležitá je politická vôla

Na Slovensku podľa Fedora neexistujúca dokumentácia robí problémy pri vydávaní bezpečnostných previerok. „Keď bol niekto príslušníkom alebo vedomým spolupracovníkom VKR, nemôže získať bezpečnostnú previerku. Na nevydanie previerky však musí existovať dôkaz. Dôkazy však nie sú vydané. Môžeme sa domnievať, že môže ísť o úmysel susedného štátu,“ konštatoval Fedor.

Mimoriadne dôležitá pre presun materiálov je podľa neho politická vôľa. „Pre SR je mimoriadne dôležité, aby sme sa dokázali zbaviť vplyvov bývalých príslušníkov ŠtB a VKR, pretože väčšina z nich spolupracovala so sovietskymi spravodajskými službami. Veľa z nich stále môže byť v činnej službe. Môžu zastávať vplyvné pozície vo vojenských útvaroch. Potrebujeme, aby sa spravodajské služby čím skôr očistili od bývalých príslušníkov VKR a ŠtB,“ vyhlásil Fedor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Fedor
Firmy a inštitúcie ŠtB Štátna bezpečnosť