Pravica sa nespamätala z pádu Radičovej vlády, tvrdí Bugár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Most hid bela bugar
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas prejavu na ôsmom sneme strany Most-Híd. Bratislava, 13. september 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Pravica sa dodnes podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára nespamätala z pádu vlády Ivety Radičovej. Ako povedal v úvodnom prejave na VIII. sneme strany v Bratislave, pravicová koalícia doplatila v roku 2012 na experimenty na politickej scény.

„Pád vlády Ivety Radičovej bol vysokou cenou za egoistické ciele našich kolegov v koalícii. Pravica sa do dnes z toho spamätáva,“ povedal s tým, že jeho strana na slovenskej politickej scéne pôsobí ako pokojná a rozvážna sila.

Nemá síce bombastické preferencie, ale spôsobí na prospech SR. Zároveň zdôraznil, že Most-Híd sa od svojho vzniku riadi štyrmi hodnotami. „Zodpovednosť, konštruktívny prístup, spolupráca, hľadanie kompromisov,“ uviedol Bugár.

Pre Bugára je v politike jediným merítkom záujem voličov

Bugár zdôraznil, že ak sa raz človek dostane do politiky, len ťažko môže bez nej vydržať. „Zostať však v politike s čistým štítom, môže iba vtedy, keď zostanete pri zemi. Jediným merítkom je podpora voličov. Dovtedy zotrvám v politike, kým budem cítiť podporu a akceptovanie voličov,“ vyhlásil s tým, že stranu chce doviesť do parlamentných volieb do roku 2016. Bugár sa dnes opätovne uchádza o zvolenie za predsedu.

Slovensko potrebuje podľa Bugára okrem konzervatívnych a liberálnych strán aj silnú občiansku stranu. „My sa za ňu považujeme. Máme čo občanom ponúknuť. Most-Híd bude naďalej čitateľný,“ sľúbil Bugár. Podľa neho strany musia vrátiť občana do centra pozornosti. „Uvedomujeme si nutnosť spolupráce. Základom občianskej spoločnosti je spolupráca. Vydali sme sa na budovanie občianskej strany,“ zdôraznil.

Most hid bugar prochazka
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Na snem prišli aj Frešo, Figeľ a Procházka

Bugár v prejave zároveň pripomenul obdobie, kedy stranu zakladal. „Pred piatimi rokmi začali ožívať extrémistické sily, narastalo napätie medzi Slovákmi a Maďarmi, protimaďarské a protirómske nálady boli povýšené na úroveň vlády a parlamentu,“ konštatoval. Podľa neho len dôsledné dodržiavanie hodnôt, ktoré Most-Híd sleduje, môže pomôcť odbúrať takéto predsudky. Podľa neho nacionalistické vášne však ani dnes neobchádzajú slovenskú politiku.

Na sneme je 108 prítomných delegátov zo 117 pozvaných. Okrem nich na snem Most-Híd prišli aj predsedovia pravicových strán – predseda KDH Ján Figeľ, predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a predseda Siete Radoslav Procházka. Bugár poďakoval Figeľovi a Frešovi za pomoc pri vstupe Most-Híd do Európskej ľudovej strany. Na sneme rokujú delegáti v slovenčine i maďarčine. Na tlmočenie používajú tlmočnícke zariadenia. Podľa Bugára je to pravidlo od vzniku strany, že každý hovorí materinským jazykom.

Bugár ostáva predsedom, strana predstaví nové tváre

Béla Bugár zostáva predsedom strany Most-Híd. Za Bugára na sneme hlasovalo 110 delegátov zo 111 hlasujúcich. Jeden hlasovací lístok bol neplatný. Bugár za podporu poďakoval. „Je to nebezpečná podpora. Skoro jednohlasná a to zaväzuje. Pre mňa je to veľká výzva. Delegáti odo mňa očakávajú viac ako som schopný. Pomôžte mi, aby som vaše očakávania mohol naplniť,“ vyhlásil Bugár po zvolení.

Strana si zvolila podpredsedov

Na návrh Bugára delegáti zvolili štyroch podpredsedov. Funkcie budú zastávať tak ako doteraz László Solymos, Zsolt Simon, Ivan Švejna a Lucia Žitňanská. Solymos bude mať na starosť ako podpredseda menšinovú politiku a štruktúry na južnom Slovensku.

Zsolt Simon sa bude venovať rozvoju poľnohospodárstva, vidieka a ochrany životného prostredia. Spadať budú pod neho štruktúry v Banskobystrickom kraji. Ivan Švejna bol opätovne zvolený za podpredsedu pre ekonomiku a hospodárstvo. Žitňanská bude mať v portfóliu právny štát a štruktúry na severe Slovenska. Najviac hlasov z podpredsedov získal Solymos 107. Najmenej Simon 103. Žitňanskú a Švejnu podporilio v hlasovaní 104 delegátov. Hlasovalo 110 delegátov.

Na sneme schválili víziu aj nový podnázov

Delegáti zároveň odsúhlasili zmenu podnázvu. Most-Híd mal doteraz v podnázve, že je stranou spolupráce. Od dnes sa zmenil na občiansku stranu. Po zmene stanov sa dostal do predsedníctva aj poslanec Európskeho parlamentu József Nagy.

Delegáti na sneme strany prijali víziu, ktorá bude základom činnosti, ale aj spolupráce s ostatnými stranami. Občianska vízia 2016 je strategickým materiálom Mosta-Híd, pracovala na ňom skupina odborníkov, ktorí sa s predsedom a vedením strany venovali podstatným oblastiam politického a verejného života na Slovensku.

Vízia obsahuje viacero dokumentov: Maďarská národnostná politika, Hospodárska politika, Politika riešenia chudoby a rómska politika, Udržateľný vidiek, Právny štát, Vzdelávacia politika a Ústavný systém.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárIvan ŠvejnaJán FigeľJózsef NagyLászló SólymosLucia ŽitňanskáPavol FrešoRadoslav ProcházkaZsolt Simon
Firmy a inštitúcie Most-Híd