Slivkobranie v Myjave bude, aj keď sliviek niet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slivka
Ovocný strom so slivkami. Foto: SITA/Martin Havran

MYJAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – V autentickom prostredí Gazdovského dvora v Myjave – Turej Lúke bude v sobotu tradičné Slivkobranie. Celý deň bude venovaný jednému zo symbolov kopaničiarskeho kraja – slivkám. Slivkobranie sa koná napriek tomu, že tohtoročná úroda sliviek v Myjave a okolí je podľa miestnych katastrofou.

„Dalo by sa povedať, že slivky nemáme ani len na koláč. Jedným z dôvodov je slabé opelenie, pretože keď slivky kvitli, pršalo. Okrem toho, aj tých včielok na opeľovanie je málo. Ďalším dôvodom sú veľké výkyvy v počasí,“ povedal Peter Bunčiak zo Združenia rádu rytierov destilátov na Slovensku.

Jar prišla v tomto roku o mesiac skôr, no začiatkom mája v okolí Myjavy úradoval mráz, následne prišli horúčavy. Slivovica podľa Bunčiaka napriek tomu bude, ale nie z tradičných miestnych odrôd, ale z dovážaných sliviek z Maďarska a Poľska. Kopaničiari sú v tomto roku spokojní len s úrodou jabĺk.

Jubilejný 20. ročník podujatia Koštovka páleného na Myjave
Foto: SITA/Martin Medňanský

Slivkobranie sa začne o 11:00 premietaním filmu, pokračovať bude prednáškami o pestovaní a spracovaní ovocia pre odborníkov i laikov, chýbať nebude koštovka a riadená degustácia slivovíc a varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom. Súčasťou podujatia bude kultúrny program v podaní súboru Škrupinka z Trenčína a cimbalovej muziky Kyjovánek z Kyjova (Česká republika).

Kopaničiarsky kraj je známou ovocinárskou lokalitou, vždy sa v ňom darilo predovšetkým slivkám, jabloniam a hruškám. Ľudia si úrodu dokázali spracovať sušením, varením lekváru alebo výrobou pálenky. Od minulého roku ponúka návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia