SE a Enel Sole osvetlia bratislavské Kunsthalle

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Slovenské elektrárne

BRATISLAVA 12. septembra (WBN/PR) – Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, osvetlia v rámci projektu Energia pre kultúru fasádu domu umenia KUNSTHALLE v Bratislave. Inovatívne osvetlenie poskytne spoločnosť Enel Sole, vedúca európska spoločnosť v oblasti verejného a umeleckého osvetlenia. Bratislavské centrum umenia sa tak ku koncu roka 2014 pridá k uznávaným kultúrnym pamiatkam starého kontinentu osvetlených technológiou Enel Sole, ako sú napríklad záhrady Quirinale Prezidentského paláca v Ríme a Katedrála v talianskom Orvieto, koncertná hala Atheneul v Bukurešti, či Real Alcàzar v španielskej Seville.

Slovenské elektrárne prostredníctvom svojho programu Energia pre kultúru, jednej z častí koncepcie spoločenskej zodpovednosti Energia pre krajinu podporujú umenie, pamiatky a kultúru od roku 2008. V rámci tohto programu osvetlili napríklad Oravský hrad (2009), ktorý je najnavštevovanejšou historickou kultúrnou pamiatkou na Slovensku a vďaka tomuto projektu ho návštevníci môžu obdivovať aj vo večerných hodinách.

Spoločnosť Enel Sole, ďalšia dcérska spoločnosť skupiny Enel, využíva najmodernejšie technológie osvetlenia (konkrétne biele a farebné LED); svetelné zdroje a diaľkovo ovládané zariadenia; pričom svetelné systémy sú inštalované v harmónii s pamiatkami i životným prostredím ako celkom. Enel Sole využíva elektrinu racionálne udržateľným spôsobom, optimalizuje jej spotrebu, znižuje produkciu svetelného smogu a zamedzuje disperzii svetla. Enel Sole manažuje služby verejného osvetlenia pre 3 750 obcí v Taliansku a prevádzkuje viac ako 2 150 000 svetelných bodov celkovo.

Projekt zvýši atraktívnosť fasády Kunsthalle zvýraznením jej charakteristických architektonických prvkov prostredníctvom výberu svetelných zariadení. Budova bude vystupovať a zároveň harmonicky zapadať do svojho okolia, s umeleckým osvetlením, ktoré poskytne nehmotné spojenie medzi Kunsthalle a spoločnosťou. Malé LED projektory budú použité bez zásahu do architektúry mesta a životného prostredia a zároveň zabezpečia minimálnu spotrebu energie. LED bude používať tri typy osvetlenia – difúzne a homogénne osvetlenie názvu budovy na vrchole fasády, dynamické osvetlenie naplno využívajúce rôzne farebné škály pre pásové okná a statické architektonicko-funkčné (biela) osvetlenie pre stĺpy na prízemí.

Spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s., je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66% podielom. Zvyšných 34% akcií vlastní Fond národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 MW inštalovaného výkonu., V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 TWh elektrickej energie. Z podielu jednotlivých zdrojov na čistých dodávkach predstavovali jadrové elektrárne 69,95%, vodné elektrárne 20,68% a 9,37 % tepelné elektrárne a 0,01% fotovoltické elektrárne. Ku koncu roka 2013 mala spoločnosť Slovenské elektrárne 4 591 zamestnancov.

Enel Sole je súčasťou skupiny Enel a jednou z vedúcich spoločností v Európe s obrovskými skúsenosťami a kompetenciami v sektoroch verejného, umeleckého a dizajnového osvetlenia pre exteriér, interiér a kultúrne dedičstvo. Jeho cieľom je podporiť kvalitu svetla po celom svete. Hlavnými zákazníkmi spoločnosti ENEL Sole je 3 750 obcí, v ktorých spoločnosť spravuje viac ako 2 150 000 svetelných bodov. Vďaka projektu priekopníckeho LED pouličného osvetlenia s názvom „Archilede“ , od roku 2009 Enel Sole nainštaloval 183 250 svetelných zariadení, čím vytvoril kumulatívne úspory energie vo výške 110GWh. Enel Sole navrhol viac ako 1200 projektov umeleckého osvetlenia, inštalovaných natrvalo alebo dočasne, a to v Taliansku a v zahraničí. Prístup svetelného dizajnu spoločnosti ENEL Sole sa zameriava na optimalizáciu spotreby energie, pričom vo svojich projektoch znižuje uhlíkovú stopu CO2 a svetelné znečistenie, podporuje inovácie a využívanie technológii najvyššej úrovne.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne