Česi a Slováci chcú zastaviť Putina, výzvu poslali aj Ficovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Vladimíra Putina prirovnali ku Hitlerovi. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Desať osobností z Českej a Slovenskej republiky iniciovalo výzvu Zastavme Putina! Výzva reaguje na konflikt na Ukrajine a vyzýva západných spojencov NATO, EÚ a USA, aby rozhodnejšie „obhajovali politickú stabilitu, slobodu a demokraciu v strednej a stredovýchodnej Európe“.

Podľa iniciátorov ruská politika neohrozuje len Ukrajinu, ale celý stredoeurópsky región. „Zároveň spoločne apelujeme na vlády a politickú reprezentáciu všetkých našich krajín, aby v tomto úsilí boli solidárni s našimi západnými spojencami – musíme s ľútosťou konštatovať, že sa to doposiaľ nedeje.“

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Signatári výzvu poslali premiérovi Robertovi Ficovi, predsedovi českej vlády Bohuslavovi Sobotkovi, predsedovi Európskej rady Hermanovi van Rompuyovi aj generálnemu tajomníkovi NATO Andersovi Fogh Rasmussenovi.

Medzi iniciátorov patria sociológ Martin Bútora, filozof a politológ Miroslav Kusý, politológ a publicista Bohumil Doležal, diplomat a vysokoškolský učiteľ Karel Štindl, vysokoškolský učiteľ a diplomat Martin Palouš, bývalý minister a diplomat Luboš Dobrovský, poslanci Európskeho parlamentu Luděk Niedermayer, Pavel Svoboda a Jaromír Štětina a politológ Grigorij Mesežnikov.

Výzvu podpísalo viac ako 50 osobností zo Slovenska aj Česka, napríklad verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, poslanec František Šebej, psychológ Anton Heretik, historik Ivan Kamenec, spisovateľ Ján Štrasser, spisovateľka Alta Vašová, moderátor Milan Markovič a psychiater Jozef Hašto. Spolu s nimi sa k výzve pripojilo viac ako 4 000 Čechov aj Slovákov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František ŠebejGrigorij MesežnikovJán ŠtrasserJana DubovcováMartin BútoraMiroslav KusýVladimir Putin