Tvrdé sankcie Únie zasiahnu aj ruské ropné giganty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rosneft
Foto: ilustrančné, SITA/AP

BRUSEL 12. septembra (WEBNOVINY) – V piatok vstúpili do platnosti prísnejšie sankcie Európskej únie proti Rusku. Stalo sa tak po ich zverejnení v oficiálnom vestníku EÚ. Prezident Vladimir Putin ich v piatok označil za „trocha čudné“, pričom Moskva tvrdé sankcie kritizovala.

Deň predtým sa na ich podobe dohodli zástupcovia všetkých 28 členských krajín Únie. Dôvodom je situácia na Ukrajine.

Opatrenia zasiahnu ropné firmy aj banky

Nové ekonomické sankcie Únie voči Moskve sa dotýkajú aj popredných ruských ropných firiem Rosnefť, Transnefť a Gazprom Nefť. Informoval o tom portál Euobserver.com.

Rosneft
Foto: SITA/AP Foto: archívne, SITA/AP

Nové nariadenie EÚ o sankciách v reakcii na minulotýždňovú ruskú inváziu na východnú Ukrajinu zakazuje subjektom z EÚ od piatich ruských bánk, troch ropných firiem a troch zbrojárskych spoločností nakupovať ich cenné papiere so splatnosťou nad 30 dní a poskytovať im úvery alebo finančné služby.

Sankcie sa týkajú bánk Gazprombank, Rosseľchozbank, Sberbank, VEB a VTB či zbrojárskych firiem Oboronprom, Objediňonnaja Aviastroiteľnaja Korporacija a Uralvagonzavod.

EÚ okrem toho zakazuje predávať výrobky dvojakého využitia ďalším ôsmim zbrojárskym a technologickým firmám. Únia ďalej zakazuje európskym firmám poskytovať Rusku služby v oblasti ťažby ropy z mora, v Arktíde alebo z bridlíc.

Rusom zmrazia účty

Súčasťou nových sankcií sú aj už ohlasované kroky, ktoré majú ruským firmám ďalej sťažiť prístup na európske kapitálové trhy. Dotknú sa aj ďalších asi 24 predstaviteľov Ruska a ukrajinských odštiepeneckých regiónov, ktorým budú zmrazené účty v Európskej únii a bude pre nich platiť zákaz vycestovania do ktorejkoľvek členskej krajiny.

Sankcie zverejnené v Úradnom vestníku EÚ znamenajú zmrazenie aktív a zákaz cestovať aj pre podpredsedu Štátnej dumy Igora Lebedeva či politika Vladimira Žirinovského. Opatrenia sa týkajú aj viacerých lídrov proruských separatistov na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

K opatreniam sa pridal aj Obama

Spojené štáty v piatok prijali ďalší balík sankcií voči Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Sankcie sa opäť dotýkajú ropného a obranného priemyslu a obmedzujú obchodovanie s ruskými bankami. Spojené štáty rozšírili sankcie v deň, keď tak urobila aj Európska únia.

„Tieto kroky podčiarkujú odpor medzinárodného spoločenstva k ruskej agresii,“ povedal minister financií Jack Lew s tým, že ekonomická a diplomatická izolácia Ruska potrvá až do jej ukončenia. Washington nové sankcie zruší v prípade, že sa ruskí vojaci stiahnu z Ukrajiny.

Ruský rubeľ oslabil

Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, bol o 6:01 GMT nižšie o 0,4 percenta na úrovni 1 214 bodov. Index MICEX denominovaný v rubľoch oslabil o 0,2 percenta na 1 447 bodu. Oba indexy počas predchádzajúceho obchodovacieho dňa oslabili o viac ako o jedno percento v reakcii na ohlásenie nových sankcií Európskej únie.

„Situácia sa opäť eskaluje a dosahuje novú úroveň. Európa sa predsa len rozhodla uvaliť reštriktívne opatrenia, hoci existuje určitý druh prímeria,“ uviedla Natalia Samojlovová, analytička spoločnosti Golden-Hills Kapital. V piatok ráno oslabil aj ruský rubeľ. Oproti doláru klesol o 0,2 percenta na 37,60 RUB/USD a voči spoločnej európskej mene si tiež odpísal 0,2 percenta a oslabil na úroveň 48,60 RUB/EUR.

Nové sankcie EÚ od piatka minulého týždňa dvakrát odložila, aby vyhodnotila dopady prímeria na východe Ukrajiny. Sankcie bude možné podľa diplomatov zrušiť, ak sa situácia na Ukrajine zlepší. Rusko už pohrozilo porovnateľnými protiopatreniami. Zahŕňať by mohli obmedzenia na dovoz ojazdených automobilov ako aj obmedzenia na import ďalšieho spotrebného tovaru.

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin
Firmy a inštitúcie Rosnefť