Slovensko ohrozujú lejaky, platí aj výstraha pred povodňami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zaplavy povodne dazd
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Počasie na Slovensku naďalej ovplyvňuje výšková tlaková níž nad Slovinskom. Cez deň preto bude oblačno až zamračené, na východe polooblačno až oblačno. Na mnohých miestach hrozí dážď, na východe zrážky ojedinele.

Ojedinele existuje možnosť búrky, pričom meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologickoého ústavuvydali výstrahu prvého stupňa pred dažďom, ktorá platí pre okresy Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického, Žilinského a časť Košického kraja.

Obrazom: Záhorie bojovalo s vodou, v Prašníku sa zosunul svah

.

Výstraha
Foto: Shmu.sk

V sobotu navyše platí aj výstraha druhého stupňa pred povodňami pre Čadcu. Pre okresy Bratislavského, Trenčianskeho, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Žilinského kraja platí výstraha prvého štupňa ktoré už niekoľko dní sužujú Slovensko.

Výstraha
Foto: Shmu.sk

Najvyššia denná teplota v sobotu vystúpi na 16 až 22, na východe na 22 až 27 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 13 stupňov Celzia.

Fúkať bude prevažne východný vietor rýchlosťou 5 až 25 kilometrov za hodinu. Predpokladané množstvo zrážok dosiahne do 10 mm, miestami v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji 25 až 30 mm. Vo zvyšnej časti západného a stredného Slovenska do 6 mm.

Vystraha
Foto: www.shmu.sk

V nedeľu bude počasie u nás pod vplyvom frontálneho rozhrania spojeného s výškovou tlakovou nížou nad Chorvátskom.

Cez deň bude oblačno, časom až zamračené. Na severovýchode bude menej oblačnosti. V západnej polovici krajiny na mnohých miestach, inde len ojedinele hrozia dážď a prehánky s možnosťou búrky. Naďalej bude platiť výstraha prvého stupňa pred dažďom najmä pre okresy západného Slovenska.

Nočná teplota klesne na 16 až 11 stupňov Celzia, denná teplota sa vyšplhá na 18 až 23, na východe bude miestami okolo 25 stupňov Celzia. Fúkať bude severovýchodný až východný vietor rýchlosťou od 5 do 20 kilometrov za hodinu.

Vystraha
Foto: www.shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav