Prezident Kiska rozdal ľuďom v núdzi aj augustový plat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident Andrej Kiska Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska pokračuje v plnení svojho predvolebného sľubu a ľuďom v núdzi rozdal aj svoj augustový plat.

Ako informuje oficiálna webstránka hlavy štátu, adresátov pomoci vybral prezident na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

Prilepší si desať rodín

Čistú mzdu rozdelil medzi desať rodín, každá z nich získala pomoc vo výške 525,09 eur. Kiska tentoraz pomohol rozvedenej matke 14-ročného ťažko postihnutého dievčatka, ktoré je pripútané na lôžko. Sama je onkologickou pacientkou s nádormi na pľúcach. Peniaze dostala aj rozvedená dôchodkyňa starajúca sa o tri vnúčatá, ktoré jej boli zverené do náhradnej starostlivosti. Žijú veľmi skromne zo starobného dôchodku a detských prídavkov.

Prilepší si aj rodina s otcom, ktorý trpí ochorením ALS. Muž je úplne imobilný, leží na polohovacej posteli a je napojený na dýchací prístroj. V domácej starostlivosti sa oňho stará manželka, starobná dôchodkyňa, spolu so synom. Desatinu Kiskovho platu dostane tiež päťčlenná rodina s tromi dcérami. Najstaršej, 14ročnej, bolo diagnostikované onkologické ochorenie pravej ramennej kosti.

Rodiny dostanú pomoc od prezidenta priamo

Takýto postup prezident uplatňuje každý mesiac, pričom pomoc od neho dostanú rodiny priamo. Prezident sa ďalej rozhodol pomôcť matke šiestich nedospelých detí, z ktorých najmladší, štvormesačný, je umiestnený do profesionálnej rodiny a tiež ťažko chorej matke s ochorením ALS, ktorej stav si vyžaduje 24 hodinovú starostlivosť. Kiska finančne podporil aj štvorčlennú rodina so štvorročnou dcérkou, ktorej diagnostikovali nádor ľavej obličky, ďalej matku, ktorá má chronickú chorobu pohybového aparátu a teraz jej hrozí strata bývania.

Desatinu platu dostala tiež štvorčlenná rodina s dvoma dcérkami, z ktorých jedna trpí mozgovou obrnou s obojstranným hydrocefalom, a rozvedená matka s piatimi deťmi, ktorá žije v sociálnom centre, keďže ich požiar pripravil o bývanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska