Nahrádzame si Boha inými zákonmi, kázal Tomko v Šaštíne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Národná púť v Šaštíne
Národná púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v pútnickom meste Šaštín – Stráže vyvrcholila slávnostnou svätou omšou pred národnou svätyňou. Patrónku Slovenska si prišlo uctiť k národnej svätyni podľa organizátorov asi 50-tisíc ľudí, medzi účastníkmi svätej omše nechýbal ani prezident Andrej Kiska. Hlavným celebrantom bol kardinál Jozef Tomko. Foto: SITA/Martin Medňanský

ŠAŠTÍN – STRÁŽE 15. septembra (WEBNOVINY) – Národná púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v pútnickom meste Šaštín – Stráže vyvrcholila v pondelok slávnostnou svätou omšou pred národnou svätyňou.

Biskupi vyhlásili rok 2014 za Rok Sedembolestnej Panny Márie

Jej hlavný celebrant kardinál Jozef Tomko zdôraznil, že rovnako ako v minulosti, aj dnes všetci na Slovensku potrebujú ochranu Sedembolestnej. Spoločne s biskupmi preto v závere svätej omše zveril Slovensko pod jej ochranu. Slovenskí biskupi vyhlásili rok 2014 za Rok Sedembolestnej Panne Márie, dôvodom je 450. výročie od prvého zázraku na jej príhovor v Šaštíne a 50. výročie jej potvrdenia za patrónku Slovenska pápežom Pavlom VI.

Obrazom: Národná púť pri bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne

Návštevnosť Šaštína v tomto roku láme rekordy

Počas Roku Sedembolestnej Panny Márie prekonáva návštevnosť pútnického Šaštína rekordy. Na dnešnú národnú púť pri príležitosti sviatku patrónky Slovenska prišlo podľa organizátorov viac ako 50-tisíc pútnikov. Priviezli ich dva mimoriadne vlaky, vyše 250 autobusov a množstvo osobných áut. K bazilike Sedembolestnej Panny Márie však prišli aj pútnici, ktorí sa spoľahli len na vlastné nohy.

Množstvo pútnikov podľa správcu národnej svätyne Jána Čverčka prevyšovalo očakávania organizátorov, boli však pripravení aj na takéto číslo. ,,Tohto roku sa roztrhlo vrece s púťami, v Šaštíne sme zaznamenali do konca augusta 316 registrovaných pútí a 54 421 pútnikov,“ povedal Čverčko, podľa ktorého ide až o 400 percentný nárast. Išlo o rôzne druhy pútí – farské, diecézne, na bicykloch či po vlastných. Raritou bol pútnik, ktorý sa vybral pešo z Paríža do Jeruzalema a na svojej púti nevynechal ani Šaštín.

Prípravy na púť začali ešte v januári, zapojilo sa do nich vyše 200 dobrovoľníkov.

Nahrádzame si Boha inými zákonmi, kázal Tomko

,,Azda si ani poriadne neuvedomujeme, že sa okolo nás vedie boj o dušu národa, o jeho mravné hodnoty. Aké názory sa nám servírujú pod rúškom pokroku, blahobytu, voľnosti a pôžitku. Nepotrebujeme už ani myslieť, ani rozhodovať, čo je dobro a čo zlo, o etiku a morálku sa nám postarajú iní cez moderné prostriedky. Pomaly si nahrádzame Boha i jeho desatoro a príkaz lásky inými zákonmi,“ povedal v homílii Tomko.

,,Kam kráča naša spoločnosť a na aké cesty sa dáva naša mládež? Utišujeme si svedomie, že taký je moderný život a nič sa nedá robiť, a konečne aj viaceré európske ponuky sú také lákavé pre voľnú lásku, bez riadneho manželstva, bez nejakých zábran, bez pevnej rodiny, koniec – koncov, bez Božích príkazov. My chceme rozhodovať o živote a smrti, o manželskej vernosti, o potrate, eutanázii, korupcii, klamstve, pravde a práve, ktoré si zmeníme podľa potreby na právo silnejšieho alebo bohatšieho,“ skonštatoval Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov.

Omše sa zúčastnil aj prezident Kiska

Medzi účastníkmi svätej omše nechýbal prezident Andrej Kiska, apoštolský nuncius na Slovensku Mário Giordana a predstavitelia politického a spoločenského života.

Národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku sa stal chrám v Šaštíne. Šaštín je starobylým pútnickým miestom. V roku 1564 dala Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majiteľa šaštínskeho panstva, zhotoviť sochu Sedembolestnej ako splnenie sľubu za vypočutie v rodinných trápeniach.

Angelika prosila o pomoc Sedembolestnú práve pri jej obraze. Sochu uložili k verejnej úcte do trojhrannej kaplnky, ktorá tu stojí dodnes. Počas tureckých vojen sochu preniesli do blízkeho zámku a uschovali v kaplnke sv. Imricha. Tu bola do začiatku 18. storočia, keď ju v roku 1710 znova uložili do kaplnky. Ľud si ju veľmi uctieval a stalo sa pri nej mnoho zázračných uzdravení na tele i na duši.

V roku 1732 preniesli sochu do loretánskej kaplnky pri šaštínskom kostole na námestí. Ostrihomský arcibiskup Imrich Eszterházy ustanovil vyšetrovaciu komisiu. Komisia preskúmala 726 zázračných prípadov. Následne vyhlásili sochu za zázračnú a znova uložili do trojhrannej kaplnky. V roku 1733 vyšli s iniciatívou postaviť pútnický chrám a kláštor paulíni. Chrám slávnostne posvätili v roku 1764. Pápež Pavol VI. svätyňu v roku 1964 povýšil na baziliku minor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaKardinál Jozef Tomko