Medzinárodní pozorovatelia sa v Donecku dostali pod paľbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA, AP

KYJEV 15. septembra (WEBNOVINY) – Šesťčlenný tím medzinárodných pozorovateľov vo východoukrajinskom meste Doneck sa v nedeľu dvakrát dostal pod paľbu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Stalo sa tak napriek prímeriu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, oznámil v pondelok hovorca skupiny. Incident, pri ktorom boli dve označené vozidlá Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ťažko poškodené, podčiarkuje krehkosť prímeria uzavretého v septembri.

Stanovisko OBSE uvádza, že prvá strela dopadla asi 200 metrov od monitorovacieho tímu, ktorý skúmal miesto predchádzajúceho ostreľovania na doneckom trhu. Tím sa následne presunul na iné miesto, avšak neďaleko neho vybuchla ďalšia mínometná strela a pozorovatelia sa preto z oblasti stiahli. Nik z tímu neutrpel zranenia.

Ostreľovanie si však podľa pondelňajších údajov doneckej mestskej rady vyžiadalo celkovo šesť mŕtvych a 15 zranených, čo je najviac, odkedy prímerie 5. septembra vstúpilo do platnosti.

Kto za útokmi stojí, nie je jasné, keďže strany sa obviňujú navzájom. Celkovo si konflikt už vyžiadal viac než 3000 obetí, tisíce ľudí museli pred bojmi utiecť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia