Slovenská diplomacia si v Bruseli prenajme budovu za milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka sr
Foto: SITA

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Slovensko si pre potreby nášho predsedníctva v Európskej únii (EÚ) prenajme v Bruseli budovu na tri roky za zhruba deväť miliónov eur. Ministerstvo zahraničných vecí pôvodne uvažovalo o kúpe novej budovy, ktorá mala zvládnuť zvýšený počet slovenských diplomatov a zamestnancov počas nášho predsedníctva, túto možnosť však nakoniec zamietli.

Prenájom vraj vyjde najlacnejšie

„Po tom, ako sme analyzovali realitný trh v Bruseli, ako lacnejšia alternatíva nám vychádza to, že na tri roky si prenajmeme budovu, ktorá je veľmi blízko nášho stáleho zastúpenia. Už máme vybranú konkrétnu budovu na rovnakej ulici,“ povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Javorčík.

„Ak by ste chceli v Bruseli kúpiť alebo obstarať novú budovu, do ktorej sa môžete hneď nasťahovať, tak tie náklady sú veľmi vysoké. Tiež je problém z hľadiska umiestnenia samotnej budovy. Tie, čo boli na trhu, neboli v takej dobrej lokalite ako je naša súčasná budova alebo tá, čo bude prenajatá,“ vysvetlil Javorčík. Do prenajatej budovy sa presťahujú zamestnanci z objektu Stáleho zastúpenia SR, ktorý sa zatiaľ zrekonštruuje.

Nová budova by stála desiatky miliónov

Oprava budovy stáleho zastúpenia vyjde podľa Javorčíka na zhruba päť miliónov eur. Celkové náklady na trojročný prenájom novej a rekonštrukciu starej budovy sa tak podľa neho pohybujú v rozmedzí od 13 do 14 miliónov eur. Ak by chcel štát kúpiť úplne novú budovu, musel by investovať od 20 do 30 miliónov eur, dodal Javorčík.

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR