Bratislava bude mať fotopasce, chce odstrániť čierne skládky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spotrebice pracka skladka odpad
Ružinovčanom odvezú staré spotrebiče zadarmo. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – Bratislavská samospráva bude od druhej polovice septembra monitorovať prostredníctvom 17 fotopascí viaceré verejné priestory. Mesto chce takýmto spôsobom predchádzať vzniku nebezpečných čiernych skládok, informoval agentúru SITA riaditeľ kancelárie primátora mesta Bratislava Ľubomír Andrassy.

Magistrát bude podľa jeho slov takto nepretržite monitorovať napríklad záplavovú lokalitu z petržalskej strany Dunaja pri Seči, Janíkov dvor, okolie Filiálky v Novom Meste či priestor Na vrátach v Dúbravke. Celkové náklady na inštaláciu pascí sú 7300 eur. „Mesto robí tento projekt po prvý raz, je však aj reakciou na podnety od združení, ktoré sa venujú zelenej agende,“ poznamenal s tým, že samospráva okrem iného očakáva, že týmto projektom prispeje k aktívnejšiemu zápasu s pôvodcami čiernych skládok.

Magistrát spoločne s mestskou časťou Dúbravka takisto obstaráva projektovú dokumentáciu na vybudovanie štvrtého zberného dvora v hlavnom meste, ktorý by pomohol riešiť situáciu v mestských častiach Dúbravka a Karlova Ves. „Komunikujeme tiež so samosprávou Devínskej Novej Vsi, kde miestny úrad pripravuje projekt na vybudovanie dvora nielen z vlastných zdrojov, ale aj s využitím európskych fondov,“ vysvetlil Andrassy s tým, že oba projekty by sa mohli zrealizovať v rokoch 2015 až 2016.

Magistrát v bratislavskom rozpočte pre tento rok počítal so sumou 14 500 eur, ktorá bola účelovo viazaná na boj s čiernymi skládkami na pozemkoch v zodpovednosti mesta. V snahe zintenzívniť odstraňovanie skládok poslanci schválili návrh primátora Milana Ftáčnika a zvýšili tohtoročnú sumu o 40-tisíc eur. Vďaka tomu mohla samospráva v lete odstrániť 12 čiernych skládok z jej pozemkov, napríklad Pri Seči, Azalkovej ulici, Magurskej ulici, Pod modrým mostom či na Mlynských Nivách. „V najbližších dňoch môžeme vyčistiť ďalších desať lokalít, napríklad na Tomášikovej ulici, Semianovej ulici, pod Mostom Lafranconi, Podnikovej ulici či Staviteľskej ulici,“ dodal Andrassy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Andrassy