Video: Porošenko žiadal USA o dodatočnú vojenskú pomoc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Petro Porošenko
Ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenko tlieskal počas vystúpenia celý kanadský parlament. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 17. septembra (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok odštartoval návštevu Spojených štátov, kam zavíta zo susednej Kanady. Na pôde amerického Kongresu vyzval USA na poskytnutie širšej vojenskej podpory jeho krajine či uvalenie nových sankcií na Rusko.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Urobil tak v čase, keď administratíva amerického náprotivka Baracka Obamu prisľúbila ukrajinskej armáde dodatočnú pomoc v boji proti separatistickým povstalcom v hodnote 46 miliónov dolárov. Porošenko Američanom počas návštevy Kapitolu „dôrazne odporučil udeliť Ukrajine osobitný bezpečnostný a obranný štatút, ktorý odráža najvyšší stupeň súčinnosti so spojencami mimo NATO“.

V emotívnom prejave pred členmi Snemovne reprezentantov a Senátu, ktorý bol často prerušovaný potleskom a ováciami, sa vyjadril, že Ukrajinci „potrebujú väčšiu politickú podporu vo svete“ ako aj „viac vojenského vybavenia, a to smrtiaceho i nesmrtiaceho“.

Video: Porošenkove slová, ktoré adresoval americkému Kongresu

https://www.youtube.com/watch?v=O8Z_xynE3OY

„Prikrývky a okuliare pre nočné videnie sú tiež dôležité, no prikrývkami sa nedá vyhrať vojna,“ podotkol Porošenko v narážke na predošlé dodávky vojenskej pomoci z USA. Prezident zároveň podľa vlastných slov žiada USA, aby boli „rázne a reflektovali svoje princípy, pokiaľ ide o ďalšie sankcie voči agresorovi“, čo bolo zase narážkou na Rusko, ktorému Kyjev i západní spojenci vyčítajú podporovanie ukrajinských separatistov.

Porošenko v stredu počas vystúpenia v kanadskom parlamente označil tohtotýždňovú ratifikáciu asociačnej dohody s Európskou úniou za „prekročenie rubikonu“ a „posledné zbohom Sovietskemu zväzu“. Kanadskí poslanci ho za tieto slová odmenili búrlivým potleskom postojačky.

Ukrajinský prezident zároveň Kanade poďakoval za dodanie vojenského príslušenstva vrátane nepriestrelných viest a ochranných heliem. „Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl, ako Ukrajinec a ako otec vojaka, ďakujem Kanade,“ vyhlásil. Kanada okrem toho Kyjevu prisľúbila päťročnú pôžičku na obnovu krajiny vo výške 200 miliónov kanadských dolárov (141 miliónov eur).

Video: Porošenkov prejav v kanadskom parlamente

Porošenko, prozápadný oligarcha, sa po víťazstve v májových voľbách stal novým prezidentom Ukrajiny. Po ujatí sa najvyššej funkcie nariadil spustenie tvrdej operácie proti povstalcom na východe Ukrajiny, kde v apríli naplno vypuklo proruské povstanie. Momentálne je v platnosti prímerie.

Obrazom: Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalších mŕtvych a ranených

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko