Slovenskí experti budú chodiť na stáže do OECD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka slovensko cesko
ilustračné foto Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – Ministerstvá budú môcť vysielať svojich odborníkov na niekoľkomesačné stáže do Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Slovensko by malo s organizáciou podpísať memorandum o krátkodobých stážach expertov vlády v OECD. Návrh na podpis memoranda uplynulý týždeň schválila vláda.

Memorandum je podľa predkladacej správy primárne určené pre ústredné orgány štátnej správy. „Krátkodobé stáže expertov vlády SR v OECD by mali prispieť k posilneniu inštitucionálnych vzťahov, umožniť získať skúsenosti z práce v renomovanej medzinárodnej organizácii a podieľať sa na príprave jej výstupov, zvládnuť metodiku práce a podobne. Perspektívne môžu vytvoriť potenciál pre zamestnanie slovenských expertov v OECD,“ píše sa v návrhu memoranda.

Stáže, ktoré by trvali od troch do šiestich mesiacov, by Slovensku mali pomôcť aj pri príprave na naše predsedníctvo v EÚ v druhej polovici roka 2016. Financovať ich budú jednotlivé ministerstvá, ktoré svojich expertov vyšlú. Podobné memorandá podpísalo OECD aj s inými členskými štátmi.

Slovenská republika je etablovaným členom OECD so sídlom v Paríži od roku 2000. Slovenskí odborníci z rôznych úrovní ústredných orgánov štátnej správy sa v priebehu roka pravidelne zúčastňujú na aktivitách viac ako 200 výborov a pracovných skupín tejto organizácie. Získané poznatky potom využívajú pri tvorbe a realizácii národných sektorových politík Slovenskej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvojVláda SR