Exšéf nemocnice, ktorý mal lacno predať majetok, je nevinný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BANSKÁ BYSTRICA 18. septembra (WEBNOVINY) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby bývalého riaditeľa veľkokrtíšskej nemocnice Martina Vachulu. Podľa obžaloby Vachula predal Nemocnicu za dvesto eur, čím mal spáchať pokus zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Rozsudok je právoplatný, ale prokurátor po jeho doručení zváži podať na Najvyšší súd SR mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie.

Vachula ako riaditeľ neziskovej organizácie Všeobecná nemocnica s poliklinikou uzavrel v auguste 2009 ako predávajúci dve kúpne zmluvy s banskobystrickou spoločnosťou Business Commercial Finance (BCF) ako kupujúcim. Predmetom predaja bol hnuteľný i nehnuteľný majetok nemocnice. Nehnuteľný majetok nemocnice prokuratúra vyčíslila na takmer 2,7 milióna eur a hnuteľný majetok – prístrojové a iné vybavenie nemocnice – na osemstotisíc eur.

Exriaditeľ vraj len chránil nemocnicu pre tunelovaním

Podľa Vachulu nešlo o podvod, ale o ochranu nemocnice pred hroziacim vytunelovaním. Podľa neho celá transakcia bola len fiktívnym prevodom majetku. Spolu s kúpnymi zmluvami podpísala konateľka kupujúcej firmy BCF aj čestné vyhlásenie, podľa ktorého hneď po tom, ako ministerstvo zdravotníctva schváli zmeny v orgánoch nemocnice, konkrétne vymenovanie novej správnej rady, prevedie všetok kúpený majetok na pôvodného vlastníka.

K predaju nemocnice fakticky nedošlo, pretože Vachula pred svojím odvolaním odstúpil od oboch zmlúv a vec nebola zavkladovaná do katastra nehnuteľností. Nová správna rada nemocnice potom podala trestné oznámenie.

Prípad predaja nemocnice posudzoval odvolací súd tri razy. Po prvý raz vec vrátil prvostupňovému súdu, pretože rozhodol predčasne. Po druhý raz sa zaoberal odvolaním Vachulu, ktorého uznali za vinného a uložili mu desať rokov odňatia slobody nepodmienečne. Vachula sa odvolal s tým, že konal na príkaz vtedajšej správnej rady nemocnice, čím ju chcel zachrániť pred vytunelovaním skupinou osôb.

Vachulu trikrát uznali za vinného

Odvolací senát uznal jeho dôvody a vec opäť vrátil prvostupňovému súdu. Do tretice senát vo Veľkom Krtíši doplnil dokazovanie a Vachulu opäť uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a uložil mu trest päť rokov väzenia. Exriaditeľ sa odvolal a požadoval oslobodiť, pretože žiadny trestný čin nespáchal. Krajský súd mu vyhovel a oslobodil ho spod obžaloby, pretože skutok nie je trestným činom.

Obhajca Jozef Školník označil verdikt za víťazstvo spravodlivosti, za ktorú dlho bojovali. Podľa neho doktor Vachula dokázal, že sa oplatí postaviť za to, za čo celý život bojoval a chránil. Obhajca na súde uviedol, že Vachula ako riaditeľ dokázal za sedemnásť rokov vybudovať vo Veľkom Krtíši bez úverov a dlhov moderné medicínske centrum.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia