Moslimovia prosia Islamský štát, aby prepustil Brita

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islam
Foto: SITA/AP

LONDÝN 18. septembra (WEBNOVINY) – Predstavitelia britskej moslimskej obce vo štvrtok adresovali militantnej extrémistickej skupine Islamský štát prosbu, aby ušetrila Brita zadržiavaného ako rukojemníka, ktorého sa podľa najnovšieho videozáznamu chystá popraviť.

V liste zverejnenom v denníku The Independent náboženskí lídri zdôrazňujú, že zajatec Alan Henning je humanitárnym pracovníkom, ktorý odišiel do Sýrie, aby pomáhal obyvateľom postihnutým tamojšou občianskou vojnou. Islamský štát by mal preto „preukázať trochu zľutovania“, keďže podľa pravidiel islamu sa majú takíto ľudia „chváliť a prechovávať k nim najvyššiu úctu“.

Extrémisti, ktorí okrem stoviek iných ľudí v uplynulých týždňoch popravili aj jedného z unesených Britov a dvoch Američanov, v sobotňajšom odkaze pohrozili, že Henning bude nasledujúcou obeťou, ak Británia neprestane podporovať americké vojenské zásahy proti ich skupine.

Podľa listu podpísaného predsedom Britskej moslimskej rady, imámami významných mešít a vyše stovkou moslimských aktivistov Korán neposkytuje žiadne ospravedlnenie pre „opovrhnutiahodné“ vyhrážanie sa Henningovi sťatím a namiesto toho by ho mali bezodkladne prepustiť.

Štyridsaťsedemročného Brita pochádzajúceho z okolia Manchestru v decembri zajali na území Sýrie krátko po tom, ako pripojil k humanitárnemu konvoju vyslanému do krajiny z Turecka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát