Cameronovo srdce sa nezlomilo, škótsky premiér rezignoval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Cameron
Britský premiér David Cameron sa v piatok vyjadril k výsledkom referenda. Foto: SITA/AP

LONDÝN 19. septembra (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron prisľúbil Škótom udelenie rozsiahlejších právomocí vo viacerých oblastiach. Reagoval tým na konečné výsledky štvrtkového referenda, v ktorom sa obyvatelia tejto časti Veľkej Británie vyslovili za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Cameron plánuje o tejto otázke rokovať s lídrom Škótskej národnej strany (SNP) Alexom Salmondom. Prenesenie právomocí by sa však podľa neho malo v rovnakej miere týkať aj Anglicka, Walesu a Severného Írska.

Obrazom: Referendum za nezávislosť

Odtrhnutie Škótska by Cameronovi zlomilo srdce

„Práve som hovoril s Alexom Salmondom a pogratuloval som mu k intenzívnej kampani. Teší ma, že SNP sa zúčastní na rokovaniach o ďalšom prenesení kompetencií,“ uviedol Cameron prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Neskôr predstúpil aj pred novinárov a osobne sa vyjadril k výsledkom škótskeho všeľudového hlasovania.

„Ako som povedal už počas kampane, zlomilo by mi srdce, ak by som sa mal dívať na to, že naše Spojené kráľovstvo sa skončí. A viem, že tento pocit nezdieľali len ľudia v našej krajine, ale aj na celom svete. Pre to, čo sme dosiahli v minulosti, aj pre to, čo ešte môžeme dosiahnuť v budúcnosti,“ vyhlásil v prejave pred svojím sídlom v centre Londýna.

Alex Salmond však v piatok podvečer oznámil rezignáciu na svoju funkciu a dodal, že na novembrovom výročnom sneme sa nebude uchádzať o znovuzvolenie za šéfa Škótskej národnej strany. Podľa Salmonda „jeho čas ako lídra takmer vypršal, no škótska kampaň pokračuje a sen nikdy nezomrie„.

Za oddelenie od zvyšku Spojeného kráľovstva sa vyslovilo 45 percent voličov, proti bolo 55 percent hlasujúcich. Zatiaľ čo v najľudnatejšom škótskom meste Glasgow voliči podporili nezávislosť, v hlavnom meste Edinburgh bola situácia opačná. Volebnú porážku už priznal aj líder SNP a zároveň škótsky premiér Salmond.

Obrazom: Škótov rozdelilo referendum o nezávislosti na dve skupiny

Otázka škótskej nezávislosti je vybavená pre celú generáciu

Britský premiér David Cameron v piatok pred svojou kanceláriou v centrálnom Londýne povedal, že otázka škótskej nezávislosti je pre celú „generáciu“ vybavená. Vyjadril sa tak po tom, čo Škóti podľa neho jasne podporili svoje zotrvanie vo Veľkej Británii. Cameron uviedol, že výsledky vydláždili cestu pre novú vyváženú ústavnú úpravu celej Británie vrátane Anglicka a návrhy zákonov zaručujúce Škótsku nové práva budú zverejnené v januári.

„Debata je vyriešená pre generáciu. Už nemôžu byť žiadne spory, nové hlasovania, počuli sme jasnú vôľu škótskeho ľudu,“ povedal premiér pre novinárov. Dodal tiež, že tak ako škótsky parlament bude hlasovať o otázkach daní, výdavkov a sociálnych veciach, aj Anglicko, Wales a Severné Írsko by mali mať možnosť hlasovať o týchto témach.

Viac nezávislosti pre Škótsko i Anglicko

Cameronova vláda prijala výsledok referenda s úľavou, niektorí konzervatívni zákonodarcovia však vyjadrujú obavy, že prísľub Škótom bol príliš veľkorysý a rovnaké gesto si zaslúži aj Anglicko ako najväčšia krajina Spojeného kráľovstva. .

Plán, ktorý má navrhnúť bývalý minister zahraničných vecí William Hague, by mal zaručiť, že o záležitostiach týkajúcich sa len Anglicka budú v britskom parlamente rozhodovať výhradne anglickí zákonodarcovia. Podľa britských komentátorov chce Cameron takto čeliť silnejúcemu anglickému nacionalizmu, či posilňovaniu euroskeptickej Strany za nezávislosť Spojeného kráľovstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alex SalmondDavid CameronWilliam Hague