Diplomatov máta náš vzťah k Rusku, spovedajú aj členov vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico putin
Zľava: Predseda vlády Robert Fico a prezident Ruskej Federácie Vladimir Putin. Foto: archívne, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 23. septembra (WEBNOVINY) – Nielen prezident Andrej Kiska, ale aj predstavitelia mimovládneho sektora a členovia vlády dostávajú od diplomatov nepríjemné otázky, aký je v skutočnosti postoj Slovenska vo vzťahu k Ruskej federácii. Podľa odborníka v oblasti obrany a bezpečnosti Jaroslava Naďa z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) je totiž pozícia našej zahraničnej politiky ťažko čitateľná, keďže inak sa vyjadruje premiér Robert Fico a inak prezident.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Diplomati sa pýtajú aj nás, mimovládneho sektora, aká je vlastne pozícia Slovenskej republiky, či je v súlade s ostatnými členskými krajinami EÚ alebo nejakým spôsobom presadzuje parciálne záujmy Ruska a prezidenta Putina, ktoré sú založené na ekonomických krátkodobých výhodách,“ povedal v pondelok agentúre SITA Jaroslav Naď.

„Dostávame priame otázky na to, čo zaznelo, ako zaznelo, ako si to dokážeme vysvetliť a viem, že tieto otázky dostávajú aj členovia vlády na oficiálnych aj neoficiálnych stretnutiach,“ dodal Naď.

Fakt, že hlava štátu tvrdí, že sankcie voči Rusku sú potrebné a premiér vyhlasuje, že sú nezmyselné, podľa analytika o Slovensku nevytvára veľmi dobrý obraz. Dôveryhodnosť podľa neho zachraňuje náš veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek.

„Má vynikajúce meno a vďaka jeho kvalitným postupom je pozícia Slovenska ešte akceptovateľná, ale nič to nemení na tom, že naozaj už aj diplomati akreditovaní u nás alebo aj predstavitelia členských štátov NATO a EÚ sa pýtajú našej diplomacie, aká je naša pozícia, prečo máme odlišné názory a prečo sa názory prezidenta a premiéra ako najvyšších ústavných činiteľov rozchádzajú,“ ukončil odborník.

Prezident Andrej Kiska v relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil, že na septembrovom summite NATO vo Walese dostával otázky, či Slovensko smeruje k Ruskej federácii.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR