Čínski študenti žiadajú demokratické voľby, médiá ich hania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čína
Foto: SITA/ AP

LONDÝN 22. septembra (WEBNOVINY) – Stovky až tisícky hongkonských študentov sa pripravujú na boj za demokratické voľby v Hongkongu. Súčasťou demonštrácií je aj týždenný bojkot vyučovania na vysokých školách. Študentom vyjadrili podporu aj pedagógovia. Študenti z viac ako 24 vysokých a stredných škôl sa v pondelok zišli v priestoroch hongkonskej Čínskej univerzity.

Ich protest je namierený proti rozhodnutiu čínskej vlády v Pekingu povoliť kandidovať vo voľbách 2017 v Hongkongu len dopredu vybratým kandidátom. Tým je absolútne vylúčené, aby sa na zoznam kandidátov dostali kritici režimu.

Niekdajšia britská kolónia je od roku 1997 opäť súčasťou Číny. V meste síce platí široká autonómia podľa princípu jedna krajina dva systémy, no týka sa najmä ekonomickej oblasti.

Podľa prieskumu Čínskej univerzity plánuje viac ako pätina obyvateľov Hongkongu mesto pre obavy o jeho politickú budúcnosť opustiť. „Nová generácia študentov je totálne nespokojná,“ povedal Alex Chow, líder Federácie študentov v Hongkongu a dodal, že Peking „zavraždil“ hongkonské nádeje a tridsaťročný boj za uskutočnenie skutočnej demokracie.

Oficiálne čínske médiá sa hanlivo vyjadrujú o hongkonských študentoch a varujú ich pred „vyvolaním problémov“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia