Minimálna mzda Slovákov sa nezvýši, zamestnávatelia sú proti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jan richter
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter po hlasovaní v zmenách Zákonníku práce počas 8. schôdze NR SR Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Hospodárska a sociálna rada v pondelok nedospela k dohode na zvýšení minimálnej mzdy na Slovensku od začiatku budúceho roka zo súčasných 352 eur na 380 eur. S takýmto návrhom, ktorý predložil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, nesúhlasia zamestnávatelia.

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marián Jusko upozornil na to, že na Slovensku je šesť stupňov minimálnej mzdy podľa miery náročnosti práce, a preto sa najnižšie zárobky zvýšia vo všetkých kategóriách minimálnej mzdy. „Zvýšenie nákladov pre zamestnávateľov môže pôsobiť negatívne na konkurencieschopnosť slovenského priemyslu,“ uviedol Jusko.

Kompromisným riešením by podľa šéfa RÚZ bolo, keby sa v Zákonníku práce zrušili alebo aspoň obmedzili tzv. minimálne mzdové nároky, teda šesť stupňov minimálnej mzdy podľa náročnosti práce. „Naše návrhy však vypočuté neboli,“ povedal Jusko. Následkom zvýšenia minimálnej mzdy vo všetkých šiestich stupňoch môžu podľa Juska niektoré pracovné miesta zaniknúť, prípadne sa nebudú vytvárať nové pracovné miesta.

Vláda nemá záujem meniť úpravu mzdových nárokov

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na to, že hoci vláda nie je viazaná jeho návrhom na zvýšenie minimálnej mzdy, svoj návrh chce na rokovaní kabinetu presadiť. Pripomenul, že vláda pripravuje pre zamestnancov s nízkou mzdou odpočítateľnú položku na zdravotné odvody, na čo chce kabinet vyčleniť 150 miliónov eur.

„Tých 150 miliónov eur je aktuálnych a ak vývoj ekonomiky dovolí, tak rozsah financií môže byť vyšší,“ povedal Richter. Odpočítateľná položka na zdravotné odvody by sa pri nákladoch 150 miliónov eur mala od budúceho roka týkať približne 500-tisíc až 580-tisíc zamestnancov, ktorí zarábajú od 380 eur do 494 eur. Richter súčasne potvrdil, že vláda nemá záujem meniť súčasnú úpravu minimálnych mzdových nárokov.

Odborári so zvýšením minimálnej mzdy súhlasia

S nárastom minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 7,95 percenta na 380 eur súhlasia odborári. Podľa viceprezidenta Konfederácie odborových zväzov Slavomíra Mangu ide o správny krok. Záujmom odborárov podľa neho však je, aby minimálna mzda postupne stúpla až na 60 percent priemernej mzdy na Slovensku. Pri náraste na 380 eur bude podľa neho minimálna mzda tvoriť 44,7 percenta priemernej mzdy na Slovensku.

Minimálna mzda sa od začiatku tohto roka zvýšila o 4,2 percenta, resp. o 14,3 eura na 352 eur. Minimálny hodinový zárobok v tomto roku dosahuje 2,023 eura namiesto vlaňajších 1,941 eura. Od začiatku minulého roka minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády stúpla o 3,2 percenta na 337,7 eura.

V roku 2012 išlo o nárast najnižších zárobkov tiež o 3,2 percenta, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 sa minimálna mzda zvýšila o tri percentá na 317 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján RichterMarián Jusko
Firmy a inštitúcie Hospodárska a sociálna rada SRVláda SR