Prokuratúra preverí prípad muža, ktorého mali omylom odsúdiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policia vazenie
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Generálna prokuratúra preverí prípad Petra Végha, ktorý údajne nevinne sedel 16 mesiacov v base za krádež. „Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky vydal pokyn na preskúmanie trestnej veci Petra V.,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

„Po preskúmaní sa rozhodne o ďalšom postupe,“ dodala. Televízia Markíza v nedeľu večer informovala, že za mrežami v Leopoldove sedel 16 mesiacov muž, ktorý nič neurobil, ale nikto mu neveril.

Prípad sa začal podľa Markízy ešte v decembri 2010, keď chcel v bratislavskom podchode mladík vykradnúť novinový stánok, policajti ho však chytili priamo pri čine. Muž bez dokladov tvrdil, že sa volá Peter Végh a policajti mu uverili. Obvinili ho, obžalovali a súd ho napokon poslal na 16 mesiacov do väzenia. Keď mal nastúpiť do výkonu trestu, policajti si prišli po muža uvedeného v spise – skutočného Petra Végha. Podľa zistení Markízy bol však páchateľom jeho brat Martin.

Polícia neporovnala odtlačky bratov

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko dá na parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť návrh, aby minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar prišli na výbor vysvetliť tento prípad. Prípadom sa zaoberá aj inšpekcia ministerstva vnútra. „Prešetrujeme okolnosti tohto prípadu,“ povedala hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.

Identitu skutočného páchateľa mohli podľa Markízy zistiť pomerne jednoducho – na základe odtlačkov prstov. Policajti totiž mali odtlačky zadržaného páchateľa, mohli ich teda porovnať s odtlačkami odsúdeného Petra.

Keďže to neurobili, televízia Markíza to vyskúšala sama. Z policajnej databázy získala odtlačky zlodeja a keď Peter vyšiel z väzenia, zobrala ich aj jemu. Obe vzorky dali preskúmať odborníkovi v oblasti daktyloskopie. „Na základe porovnania papilárnych línií odtlačkov prstov osoby s odtlačkami porovnávacieho materiálu je možno konštatovať, že sa jedná o dve rozdielne osoby,“ tvrdí znalec v oblasti daktyloskopie.

Televízia poslala porovnanie odtlačkov polícii

Porovnanie odtlačkov prstov poslala televízia polícii, prokuratúre a súdu. Markíze sa zároveň podarilo získať aj priznanie skutočného páchateľa – Petrovho brata Martina. Všetko oľutoval a priznal sa k tomu, že v skutočnosti mal za mrežami sedieť on.

Markíza navyše pripomína, že už v januári 2013 odvysielali o prípade reportáž, kde orgány niekoľkokrát upozornili, ako si môžu zistiť, či nedošlo k justičnému omylu. Reportáž odvysielali v čase, keď si Peter odsedel osem mesiacov a ďalších osem mal ešte pred sebou. Policajti a prokuratúra začali zistenia Markízy okamžite preverovať. Súd na otázku, prečo nenariadil porovnať odtlačky prstov, odpísal, že vyhodnocovanie dôkazov je len na úvahe súdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoPeter ŠufliarskyRobert KaliňákTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR