Krajiny V4 by mohli spolu vyrábať radary, tvrdí ministerstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radar
Foto: Ilustračné foto : SITA/AP

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Krajiny Visegrádskej štvorky by mohli spoločne vyrábať pre svoje armády nové radary. Projekt, o ktorom minulý týždeň informoval český portál Novinky.cz, pre agentúru SITA potvrdili z Ministerstva obrany SR.

„Počas rokovaní krajín V4 v Maďarsku bol spoločne prerokovaný aj takýto variant riešenia,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Ministerstvo v tejto súvislosti analyzuje, koľko a aký druh rádiolokátorov by bol potrebný pre slovenské ozbrojené sily. Balleková nechcela spresniť, koľko funkčných radarov a s akou životnosťou majú OS SR teraz. „Počet a funkčnosť radarovej techniky nie je možné z hľadiska operačnej bezpečnosti zverejniť,“ vysvetlila.

Ako informoval portál Novinky.cz, sovietske radary, ktoré majú armády krajín V 4 k dispozícii, dosluhujú. Poľsko má záujem o mobilné radary ADR (Air Defence Radar), ktoré možno nasadiť do vojenských operácií. Ostatné krajiny chcú presnejšie, ale menej mobilné stroje ASR (Air Surveillance Radar).

Celkovo by mohlo ísť o projekt v hodnote osem miliárd českých korún, tvrdí portál, pričom domáce podniky by mali podľa ich informácií dostať taký podiel výroby, koľko by si ich armády objednali kusov. To však Balleková nepotvrdila a konštatovala, že „na spoločnom rokovaní krajín V4 zatiaľ nerozoberali konkrétne zapojenie jednotlivých výrobných podnikov“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SRV4 Vyšehradská štvorka