Video: Slovák prišiel na Ukrajinu zabíjať fašistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovák bojujúci na Ukrajine
Muž sa na videu sa predstavil ako Richard Branický a ako dôvod svojho príchodu označil zverstvá páchané na obyvateľoch východných častí Ukrajiny zo strany armády. Foto: youtube.com

DONECK 23. septembra (WEBNOVINY) – Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú na východe Ukrajiny v máji vyhlásili tamojší proruskí separatisti, v utorok zverejnili videozáznam s mužom tvrdiacim, že je Slovák a dobrovoľne prišiel bojovať proti vládnym silám.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Predstaviteľov Ukrajiny považuje Slovák za fašistov

Muž sa na videu zverejnenom na konte doneckej republiky na ruskej sociálnej sieti V kontakte predstavil ako Richard Branický a ako dôvod svojho príchodu označil zverstvá páchané na obyvateľoch východných častí Ukrajiny zo strany armády.

Jej predstaviteľov a zástupcov vlády označil za fašistov, ktorých prišiel navždy zastaviť, a spolupodieľať sa tak na rozdelení Ukrajiny. Poukázal zároveň na rozdielnosť spôsobu informovania o situácii na Ukrajine v slovenských a západných krajinách v porovnaní s ruskými médiami.

https://www.youtube.com/watch?v=yqx9R493DPM

„Priviedla ma sem situácia, ktorá je tu, že bombardujú a zabíjajú mierumilovných obyvateľov, deti, ženy, starcov. Preto som sem prišiel, lebo to sa mi nepáči. Keď bola vojna v bývalej Juhoslávii, nič som nerobil a nie som na to hrdý.

Opustil som prácu, mal som dobrú prácu, mal som mesačne dvetisíc eur. Prišiel som sem zastaviť vrahov,“ povedal muž, podľa ktorého pre neho už nie je cesta na Slovensko možná pre hroziaci doživotný trest za boj v zahraničí.

Muž sa vyjadril aj k otázke rozdelenia Československa

„Náš parlament rozhodol, že treba rozdeliť republiku a nikoho sa nepýtali. My, občania, sme to nechceli, neboli žiadne demonštrácie, zbrane, mierovým spôsobom.“ Situácia na Ukrajine je však podľa neho rozdielna. „Teraz sa to už nedá normálnym dialógom skončiť, treba zastaviť fašistov a rozdeliť republiku, lebo s vrahom vo vlasti nie je možné žiť,“ dodal.

Ešte v auguste ukrajinská vláda zverejnila informáciu o zadržaní slovenského občana bojujúceho na strane povstalcov. Muža s pasom 45-ročného Žilinčana srbského pôvodu Miroslava Roháča zatkli počas bojov v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od Donecka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať