Zosunutý svah pri PKO spevnia, Staré Mesto naň dá státisíce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bratislave kolabovala doprava, pri PKO sa zosunul svah
Pri bratislavskom PKO sa zosunul svah, na viacerých miestach hlavného mesta skolabovala doprava, cesty boli zaplavené a neprejazdné. Bratislava, 14. septembra 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Na sanáciu zosunutého svahu pri bratislavskom PKO Staré Mesto vyčlenilo z rezervného fondu 400-tisíc eur. Uplynulý týždeň to schválili staromestskí poslanci.

Práve do takejto sumy by sa mali zmestiť náklady na statikmi navrhnuté riešenie vystužiť svah a spevniť ho opornými konštrukciami. Staré Mesto teraz musí nájsť spoločnosť na sanáciu svahu, samotné spevnenie kopca by malo trvať približne jeden mesiac. Mestská časť chce potom požiadať štát o refundáciu nákladov.

Obrazom: V Bratislave kolabovala doprava, pri PKO sa zosunul svah

O riešení situácie po zosuve svahu na Žižkovej ulici v utorok ráno rokoval aj krízový štáb Starého Mesta. Na stretnutí hovorili o výsledkoch geologického prieskumu. Tie v utorok starostka Starého Mesta Tatiana Rosová predstavila na zasadnutí miestneho zastupiteľstva aj staromestským poslancom. Ako informovala Rosová, odborníci vyhodnotili päť možností stabilizácie svahu.

Svahy vystužia geomrežami

„Ako efektívnu, ekonomicky vhodnú, ale aj rýchlu a estetickú vyhodnotili odborníci možnosť zrealizovať sanáciu systémom vystužených strmých svahov a oporných konštrukcií geomrežami,“ priblížia starostka s tým, že takýto spôsob sanácie svahu odobril aj krízový štáb. „Na základe odporúčania odborníkov, ktorí vypracovávali geologický prieskum, oslovíme spoločnosti, ktoré dokážu tieto sanačné práce zrealizovať v čo najkratšom čase a spoľahlivo,“ dodala k ďalšiemu postupu starostka.

Krízový štáb v utorok určil aj pravidlá prejazdu pre obyvateľov Žižkovej ulice 24. Po silných dažďoch spred dvoch týždňov totiž ostala ulica podmáčaná, cestu preto z bezpečnostných dôvodov uzavreli a obyvatelia sa autom k svojim domom nedostali. Krízový štáb obyvateľom lokality po novom povolili prejazd na Žižkovu v obmedzenom režime. Za asistencie mestskej polície tak bude cesta prejazdná v ranných hodinách od 07:00 do 08:00 a od 17:00 do 18:00.

Prejazd bude len za pekného počasia

Prejazd však bude možný len za pekného počasia, upozorňuje hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová. Prejazd bude obyvateľom umožnený aj v prípade mimoriadnych situácií ako napríklad pri závažných zdravotných problémoch či pri ohrození života a zdravia. Mimo vymedzeného času však treba o asistenciu požiadať policajtov na telefónnom čísle

02 / 59246 400

.

„Umožnenie prejazdu sa vzťahuje len na obyvateľov s trvalým pobytom na Žižkovej 24. V prípade zistenia opakovaných porušení týchto opatrení Staré Mesto pristúpi k opätovnému uzatvoreniu komunikácie,“ vysvetlila Obuchová.

Pre tých obyvateľov, ktorým nastavený režim vjazdu na Žižkovu nevyhovuje, dohodla mestská časť dočasné parkovanie v RiverParku, kde bude vyčlenených 15 parkovacích miest. Zoznam ľudí, ktorí budú dočasné parkovacie miesta využívať, nahlási vlastníkovi pozemku predseda spoločenstva vlastníkov bytov. ň

Svah pri PKO sa zosunul v nedeľu 14. septembra po výdatných dažďoch, ktoré zasiahli Bratislavu. Cestu pri PKO zablokoval aj spadnutý strom. Z bezpečnostných dôvodov hasiči nariadili vypnutie elektrického prúdu trolejového vedenia, takže nepremávali električky do Karlovej Vsi ani do centra. Uzavretá bola cesta aj pre autá a autobusy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tatiana Rosová
Firmy a inštitúcie PKO