Jeden plat poslancov je podľa Fica dôkaz, že sa dá šetriť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert fico
Kandidát na prezidenta a predseda vlády Robert Fico na tlačovej besede, kde reagoval na podanie trestného oznámenia Andreja Kisku na jeho osobu. Bratislava, 18. marec 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico predložil do pripomienkového konania návrh, aby poslanci parlamentu, ktorí vykonávajú aj inú verejnú funkciu, dostávali v plnej výške iba plat poslanca NR SR.

„Novelou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov dávame jasne najavo, že je tu priestor na šetrenie verejných prostriedkov,“ vyhlásil v stredu na tlačovej besede premiér Fico.

Za výkon každej ďalšej funkcie by mali plat najviac v sume minimálnej mzdy. Fico zdôraznil, že otvárajú tému, o ktorej sa hovorí niekoľko rokov a v rôznych podobách sa o tejto téme už v parlamente rokovalo. Premiér verí, že návrh, ktorý vznikol z iniciatívy poslancov Smeru, zastávajúcich aj funkcie v samospráve, získa v parlamente širšiu podporu.

Poslanec NR SR a primátor Košíc Richard Raši, ktorý patrí k iniciátorom novely, zdôraznil, že novela by pre obec mohla znamenať úsporu 1000 až 2600 eur mesačne. „To je hlavne pre malé mestá výrazná úspora,“ doplnil. Podľa neho má zmysel robiť v teréne a byť aj v zákonodarnom zbore. Pri spojení funkcií sa dá legislatívne pomôcť mestu aj samospráve, vysvetlil.

Novela by sa vzťahovala aj na poslancov VÚC

Súčasná právna úprava umožňuje súčasne vykonávať viaceré verejné funkcie, za výkon ktorých sa poskytuje pravidelný príjem, najmä mzda alebo plat, z verejných prostriedkov. Tento právny stav je podľa Fica dlhodobo predmetom nespokojnosti a kritiky verejnosti. Preto predseda vlády využil svoje ústavné a zákonné oprávnenie a predkladá návrh zákona.

Navrhovaná právna úprava sa má vzťahovať aj na poslancov vyšších územných celkov, ak poberajú odmenu od vyšších územných celkov za výkon funkcie poslanca zastupiteľstva VÚC. Fico taktiež navrhuje, aby tí poslanci zastupiteľstiev VÚC, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi, poberali v plnej výške len plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca zastupiteľstva VÚC najviac do sumy minimálnej mzdy. Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev, mestských zastupiteľstiev, vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy ako aj mesta Košice, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat.

Rozdiel zostane v rozpočte verejnej správy

Rozdiel medzi mzdou či platom, na ktorý by verejnému funkcionárovi vznikol nárok, ak by nebol zároveň aj poslancom NR SR, a minimálnou mzdou za výkon inej funkcie vo verejnej správe zostane súčasťou rozpočtu toho ktorého subjektu verejnej správy.

Uvedené príjmové obmedzenie sa nebude vzťahovať na tých poslancov NR SR, ktorí majú príjmy z verejných prostriedkov, avšak nárok na ne im nevzniká v súvislosti s výkonom funkcie, ale v súvislosti s výkonom zamestnania, prípadne povolania. Ide napríklad o vedeckých, pedagogických alebo umeleckých zamestnancov ako aj osoby, ktoré vykonávajú niektoré zo slobodných povolaní, prípadne povolaní, z výkonu ktorých vzniká povinnosť byť členom stavovskej organizácie – komory.

Fico
Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

KDH predložilo do parlamentu zákon o jednom plate v minulom roku. Vládny Smer-SD ho však neschválil. Kresťanskí demokrati predložili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov do parlamentu opätovne začiatkom augusta. Smer-SD ho však vyradil zo septembrovej schôdze.

Podľa návrhu KDH by poslancovi Národnej rady SR nepatril plat, ak by bol zároveň v pracovnom alebo obdobnom pracovnom vzťahu. Rovnako by mu nepatrila ani odmena, ak by bol zároveň členom orgánu územnej samosprávy, teda starostom, primátorom alebo predsedom VÚC. Zaviesť princíp jedného platu pri výkone viacerých verejných funkcií navrhli v lete v novele ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov poslanci za OĽaNO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard RašiRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky