Ruské sankcie majú obmedzený vplyv na ekonomiku eurozóny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

FRANKFURT 25. septembra (WEBNOVINY) – Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi očakáva, že ekonomika eurozóny v druhej polovici roka mierne posilní, pričom ju podporia stimulačné kroky ECB.

Zároveň prisľúbil, že banka urobí viac, ak to bude nevyhnutné. Draghi to uviedol v rozhovore pre denník Verslo Zinios. Zároveň varoval, že stupňujúce sa geopolitické riziko môže zhoršiť podnikateľskú a spotrebiteľskú dôveru.

Podľa Draghiho však sankcie, ktoré proti sebe navzájom uplatnili Západ a Rusko, majú obmedzený vplyv na ekonomiku eurozóny. Podnikateľské prostredie v eurozóne podľa jeho slov môžu ohroziť nedostatočné štrukturálne reformy.

„Podľa predbežných údajov, ktoré sme získali v lete, sú ekonomické podmienky o čosi horšie, ako sa očakávalo,“ povedal Draghi. „Celkovo však očakávame mierny rast v druhej polovici roka,“ doplnil.

Podľa jeho slov je v rukách vlád, aby urobili rozhodné kroky v súvislosti so štrukturálnymi reformami. Rýchlosť zotavovania ekonomiky môže podľa šéfa ECB spomaliť napríklad „neakceptovateľne vysoká nezamestnanosť“. Draghi opäť ubezpečil, že ECB je pripravená využiť nekonvenčné nástroje v rámci mandátu banky. ECB chce týmto spôsobom odvrátiť riziko príliš dlhého obdobia nízkej inflácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mario Draghi