Beblavý navrhuje, aby miesta v škôlke garantovalo právo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Právnu garanciu miesta v škôlke, teda zákonné právo umiestniť dieťa v materskej škole alebo detskej skupine, presadzuje v návrhu zákona o zabezpečení predškolskej starostlivosti nezaradený poslanec a podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý.

Každému rodičovi, ktorý do 31. marca oznámi, že chce svoje dieťa umiestniť v škôlke, to podľa návrhu obec bude musieť zabezpečiť.

Existenčné ohrozenie pre rodiny

„Táto situácia postihuje tisíce rodín. Znamená to existenčné ohrozenie pre mladé rodiny, pretože žiť dlhodobo z jedného platu je veľmi náročné. Návrat oboch rodičov do práce po uplynutí rodičovskej dovolenky je často otázkou prežitia,“ vysvetlil Beblavý. Zvýšené náklady na predškolskú starostlivosť samosprávam chce opozičný poslanec zabezpečiť zvýšením výnosu podielových daní pre mestá a obce na úroveň 70,3 percenta.

Kandidátka Siete a pravicových strán na primátorku Bratislavy Tatiana Kratochvílová na tlačovej besede podotkla, že situácia je kritická predovšetkým vo väčších mestách a v hlavnom meste. „Na konci môjho volebného obdobia budú na území Bratislavy uspokojené všetky požiadavky na umiestnenie detí do predškolských zariadení,“ konštatovala. Kratochvílová chce v prípade zvolenia do funkcie vytvoriť fond mesta pre podporu predškolských zariadení a dohliadať na to, aby mestské časti využívali všetky prostriedky získané na škôlky výhradne na tieto zariadenia.

Takzvané detské skupiny

Beblavý zdôraznil, že systém predškolskej garancie roky funguje napríklad Nemecku. Návrh opozičného poslanca umožňuje aj vznik tzv. detských skupín, aby starostovia v menších obciach nemuseli vynakladať neúmerne vysoké prostriedky na budovanie škôlok.

Pre školský rok 2013/2014 podľa údajov z Ústavu informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) nevyhoveli škôlky pod samosprávami okolo 8900 žiadostiam. Nedostatok kapacít je najmä v Bratislavskom a Žilinskom kraji. V Bratislavskom kraji podľa údajov ÚIPŠ bol vlani počet nevybavených žiadostí okolo 4600, čo predstavuje 48,4 percenta z celkového počtu nevybavených žiadostí. V Žilinskom kraji ich nevybavili zhruba 1000.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav BeblavýTatiana Kratochvílová