Prokuratúra podala obžalobu za šesť vrážd na sýkorovcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zbraň, streľba
Foto: heraldsun.com.au

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Prokuratúra chce pred súdom vidieť údajných sýkorovcov za spáchanie šesť starých vrážd. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 25. septembra obžalobu na sedem osôb na Špecializovaný trestný súd,“ oznámila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Vyšetrovanie viedla Národná protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry. Obžaloba má podľa Tökölyovej 229 strán.

Obžalobu podali na údajného bossa sýkorovcov Róberta L., ďalej na Ivana C., Martina B., Jozefa R., Martina K., Mareka T. a Alojza K. za spáchanie šesť vrážd. Z toho Róbert L., Ivan C., Jozef R. a Martin K. sú obvinení aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. „Ide o osoby ktoré sú považované za najvyššie postavené a najnebezpečnejšie v skupine tzv. sýkorovcov,“ uviedla Tökölyová. Obvineným pripisujú vraždy Miloša Piliara, bratov Eduarda a Róberta Diničovcov, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku a Romana Deáka.

Ďalšieho z údajných sýkorovcov Jurija F. vylúčili na samostatné konanie, pripisujú mu podiel na štyroch vraždách. S prokuratúrou medzičasom uzavrel dohodu o vine a treste, tú však musí ešte schváliť Špecializovaný trestný súd, rozhodovať by mal 14. októbra.

Eduarda Diniča zavraždili v roku 1998. Páchatelia dali pod chodník na bratislavských Zlatých pieskoch, kam chodil na tenis, osem až desať kilogramov trhaviny. Nálož odpálili na diaľku v momente, keď tadiaľ prechádzal. Výbuch zranil ďalšieho človeka a poškodil niekoľko áut. Eduardovho brata Róberta zastrelili v októbri 1998 na bratislavskom sídlisku Dlhé diely, kam chodieval k manželke po svoje deti.

Streľba na auto zabila aj jeho ochrankára Mariána Fojtíka. Diničovcov považovali podľa polície sýkorovci za konkurenciu. Vraždu bratov objasnili policajti minulý rok. Do partie Diničovcov patril podľa denníka Nový Čas aj Roman Deák a Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorých zabili v roku 1999. Koncom 90. rokov zavraždili aj Alojza Házyho a Miloša Piliara.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Roman Deák