Obrazom: Slováci otvorili obnovený priechod na Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obnovený priechod Veľké Slemence Mali Selmenci
Zľava prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze a minister financií Peter Kažimír počas odovzdávania colného hraničného, priechodu Veľké Slemence do prevádzky po rekonštrukcii. Veľké Slemence, 26. september 2014. Foto: SITA/Viktor Zamborský

VEĽKÉ SLEMENCE 26. septembra (WEBNOVINY) – Hraničný priechod pre peších a cyklistov medzi Slovenskom a Ukrajinou Veľké Slemence – Mali Selmenci dali v piatok slávnostne do užívania po ukončení rekonštrukčných prác. Tohto roku cez priechod prešlo 52 000 ľudí.

Hraničný priechod Veľké Slemence – Mali Selmenci zrekonštruovali v rámci projektu Modernizácia a rekonštrukcia slovensko-ukrajinských hraničných priechodov. Náklady na rekonštrukciu dosiahli 365 610 eur, pričom 90 percent z prostriedkov bolo investovaných z prostriedkov Európskej únie, zvyšok zo štátneho rozpočtu.

Obrazom: Otvorenie obnoveného hraničného priechodu Veľké Slemence – Mali Selmenci

Nahradili pôvodné unimobunky

Rekonštrukcia hraničného priechodu zvýšila komfort na vybavenie cestujúcich a zlepšili sa aj podmienky pre výkon colnej a hraničnej kontroly. Pôvodné unimobunky, ktoré slúžili deväť rokov, nahradili novými segmentmi kontajnerového typu, ktoré ponúkajú väčší priestor a komfort.

Zlepšenie priestorových podmienok umožňuje vykonávať kontrolu cestujúcich vo vnútri budovy, kým v minulosti to bolo vonku. Zároveň celý priestor hraničného priechodu zastrešili.

Otvorenie priechodu spojilo rodiny

„Pre ľudí, ktorí tu žijú, má tento priechod veľký význam. A som rád, že na budúci rok to bude desať rokov, čo funguje. Kto pozná históriu, vie, že geopolitické záujmy tu rozdelili celé rodiny. Otvorenie tohto priechodu začalo spájať rodiny i ostatných ľudí. Čo bolo prianím mnohých, sa stalo realitou,“ povedal podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.

Doložil, že z doterajších skúseností vyplýva, že tam, kde sa na Slovensku stavali hraničné priechody, neskôr sa tieto budovy stali zbytočnými. Vyslovil presvedčenie, že tak sa môže stať aj na tomto hraničnom priechode. „Myslím si, že ten čas nie je od nás veľmi ďaleko,“ povedal Kažimír.

Obnovený priechod Veľké Slemence Mali Selmenci
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Na rade je Vyšné Nemecké

Ako uviedol starosta Veľkých Slemeniec Ľudovít Tóth, zriadenie priechodu uľahčilo život tunajším ľuďom v malom prihraničnom styku i turistom. „Priechod využívajú aj ľudia zo vzdialenejších regiónov. Chodia sem z Bardejova, Svidníka, Košíc najmä za nákupmi, pretože na ukrajinskej strane je lacnejšie,“ povedal Tóth.

Prezident finančnej správy František Imrecze uviedol, že už rekonštruovali slovensko-ukrajinské hraničné priechody v Ubli, Maťovciach a na rade je Vyšné Nemecké. Rekonštrukcie sa robia v rámci projektu ENPI – Modernizácia hraničných slovensko-ukrajinských priechodov s celkovým príspevkom EÚ vyše 6,7 milióna eur.

Obnovený priechod Veľké Slemence Mali Selmenci
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ImreczePeter Kažimír