Slováci očakávajú, že Smer prevalcuje v komunálkach rivalov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smer, fico
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Úspech vládnej strany Smer-SD v jesenných komunálnych voľbách očakáva 45,8 percenta opýtaných. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA v dňoch od 12. do 21. septembra na vzorke 1312 respondentov starších ako 18 rokov.

To, že bude v komunálnych voľbách úspešná KDH, očakáva 16,5 percenta respondentov. Stranu Sieť a nezávislých kandidátov označilo zhodne po 12 percent opýtaných, stranu Most-Híd 10,1 percenta respondentov.

Od hnutia OĽaNO zas úspech v regionálnych voľbách očakáva 5,4 percenta opýtaných, od strany SDKÚ-DS 5,3 percenta, od SNS 5,2 percenta, nasleduje SaS s 3,7 percentami, NOVA s 3,2 percentami a SMK, od ktorej úspech v komunálnych voľbách očakáva 2,2 percenta opýtaných. Inú stranu alebo hnutie označilo v prieskume 4,4 percenta respondentov, odpovedať nevedelo 20,8 percenta opýtaných. Respondenti pritom mali možnosť viacerých odpovedí.

S primátorom je spokojná takmer polovica Slovákov

Agentúra Polis Slovakia okrem iného zisťovala, či sú Slováci spokojní s činnosťou primátorov, starostov či poslancov vo svojich mestách a obciach. Spokojných s prácou svojho starostu či primátora je 47,7 percenta opýtaných. Naopak, nespokojnosť s ich prácou v prieskume vyjadrilo 44,8 percenta respondentov. Veľmi spokojných je 18,1 percenta opýtaných a skôr spokojných 29,6 percenta.

S činnosťou starostu či primátora je veľmi nespokojných 22,2 percenta opýtaných a skôr nespokojných 22,6 percenta. Odpovedať nevedelo 7,5 percenta respondentov. S činnosťou mestských či obecných poslancov je spokojných 46,4 opýtaných a nespokojných 37,1 percenta. K činnosti poslancov sa nevedelo vyjadriť 16,5 percenta oslovených.

Najväčší potenciál má Smer-SD

Ľudí sa v prieskume pýtali aj na to, ktorá strana má v ich obci či meste najschopnejších poslancov, primátora, resp. starostu. Takmer tretina z respondentov – 31,2 percenta si myslí, že je to strana Smer-SD, 15,8 percenta opýtaných odpovedalo, že najschopnejší sú nezávislí. Podľa 11,7 percenta respondentov zas má najschopnejších poslancov alebo primátora, či starostu KDH, 8,8 percenta opýtaných označilo stranu Most-Híd, 4,3 percenta SaS, 4,1 percenta SDKÚ-DS a 3,3 percenta SNS.

Podľa 28,3 percenta opýtaných má v ich obci či meste najväčší koaličný potenciál strana Smer-SD. O KDH si to myslí 15,6 percenta respondentov, o strane Most-Híd 15 percent, o Sieti 13,2 percenta a o SDKÚ-DS 7,1 percenta opýtaných. Najväčší koaličný potenciál prisúdilo 7 percent opýtaných strane SNS a 5,5 percenta strane SaS.

Respondenti mali pri otázkach, kde označovali konkrétne strany či hnutia, možnosť viacerých odpovedí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SMER-SD