Via Iuris chce, aby ľudia mohli dať nečinnosť úradov na súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výrub lesa na Kolibe
Minister životného prostredia Peter Žiga tvrdí, že na výrub stromov na bratislavskej Kolibe bol potrebný súhlas mestskej časti Nové Mesto, ktoré ho nikdy nevydalo. Bratislava, 19. december 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. septembra (WEBNOVINY) – Aj nečinnosť štátnych úradov, napríklad pri prešetrovaní podozrení zo spáchania priestupku, by malo byť možné napadnúť na súde.

Myslia si to predkladatelia hromadnej pripomienky z Via Iuris k Civilnému sporovému poriadku, ktorý je momentálne v pripomienkovom konaní. Chcú ďalej, aby mala verejnosť možnosť na súde napadnúť aj rozhodnutie úradu o udelení sankcie za spáchanie priestupku alebo správneho deliktu.

Ako sa uvádza v zdôvodnení hromadnej pripomienky, ide najmä o postupy a rozhodnutia Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá rozhoduje o tom, či sa porušil zákon v oblasti životného prostredia (napríklad nezákonný výrub drevín bez povolenia) a prešetruje konania, pri ktorých sa poškodilo životné prostredie (napríklad znečistenie vôd).

Stáva sa, že inšpekcia neudelí pokutu alebo podľa predkladateľov hromadnej pripomienky neprešetrí udalosť, pri ktorej sa poškodilo životné prostredie. Takéto konanie v súčasnosti verejnosť na súde nemôže napadnúť a neumožňuje to ani nový správny súdny poriadok, dodáva sa v texte k hromadnej pripomienke.

Presné znenie hromadnej pripomienky je zverejnené na stránke Ekoforum.sk, kde ju možno aj podporiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVia Iuris