S inštaláciou Bielej noci v Košiciach pomáhajú aj väzni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biela noc dáva šancu zahraničným aj slovenským umelcom
Väzeň z ústavu na výkon trestu v Košiciach Šaci počas inštalácie diela Waste Landscape od francúzskej vizuálnej umelkyne Élise Morin. Košice, 27. septembra 2014. Foto: SITA/Jozef Jarošík

KOŠICE 1. októbra (WEBNOVINY) – Desať odsúdených s najnižším stupňom stráženia z košickej väznice v Šaci sa podieľa na výrobe 30-tisíc pestrofarebných cédečiek a ich inštalácii v Kunsthale v expozícii Elise Morin. Pomáhajú umelkyni pri vytváraní diela zo 60-tisíc cédečiek.

Kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková uviedla, že k spolupráci s väzňami ju viedli aj praktické dôvody. „Inštalácia Waste Landscape je mimoriadne náročná, pretože mnohé časti treba reparovať. Na to potrebujeme viac ľudí, ktorí po absolvovaní inštruktáže sem môžu chodiť každý deň, čo si môže dovoliť málokto z dobrovoľníkov,“ povedala Pacáková.

Obrazom: Biela noc dáva šancu zahraničným aj slovenským umelcom

Doložila, že spolupracovať s odsúdenými vo svete umenia je bežná vec a zistila to v Paríži. Tu počas štúdií mala aj predmet venovaný integrácii vyčlenených ľudí.

„Pri tejto spolupráci vidím, že ich to obohacuje, pretože máme spolu možnosť hovoriť a vysvetľovať im, na čom pracujú, o čom to dielo je a ich skutočne zaujíma, čo robia,“ povedala Pacáková. Odsúdení majú nárok na výplatu ako pri inej práci. Bonusom pre nich je zážitok z niečoho, čo nepoznali.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať