Laššáková novelu zákona o konflikte záujmov podporiť nechce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jana Laššáková
Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. septembra (WEBNOVINY) – Snahu opozičných strán o prísnejšie majetkové priznania nepovažuje predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková za úprimnú. „Ako sme už deklarovali, chceme ďalej komunikovať, aby sme vyriešili a vysvetlili otvorené otázky. Opozičné strany však podali svoj návrh. Takto sa ústavný zákon neschvaľuje,“ uviedla pre agentúru SITA Laššáková.

O opozičnej novele ústavného zákona o konflikte záujmov, ktorú do parlamentu v piatok predložili opoziční poslanci, bude podľa Laššákovej poslanecký klub Smeru-SD diskutovať. „Môj osobný názor je, že by sme ju nemali podporiť,“ dodala.

Šancu na vyjdrenie by mali mať všetci

Pripomenula, že zákon o konflikte záujmov sa netýka iba poslancov a ministrov, ale širokého okruhu verejných funkcionárov. „Takýto ústavný návrh si zaslúži prejsť riadnym pripomienkovým konaním. Chceme pripraviť kvalitnú právnu normu. Všetci, ktorých sa bude týkať, by mali mať možnosť vyjadriť sa k nej,“ vysvetlila Laššáková. Podľa nej Smer-SD skôr či neskôr novelu zákona o konflikte záujmov predloží do národnej rady.

Poslanci všetkých opozičných strán v piatok 26. septembra do parlamentu predložili novelu ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali podrobnejšie majetkové priznania ako dnes.

Opoziční zákonodarcovia tak chcú podľa nezaradeného Miroslava Beblavého naplniť sľub, ku ktorému sa zaviazali všetky parlamentné strany pred voľbami v roku 2012.

Beblavý zdôraznil, že ak majú politici a ďalší verejní funkcionári podávať majetkové priznania v roku 2015 po novom, v piatok bol posledný deň na predloženie návrhu, ak ho má parlament schváliť do konca tohto roka s tým, aby účinnosť nadobudol od 1. januára 2015.

Smer návrh už zamietol

Nové majetkové priznania dlhodobo blokuje vládny Smer-SD. Na príprave nového zákona viac ako rok pracovala pracovná skupina, vrátane poslancov Smeru-SD. „Keď bolo všetko odsúhlasené, Smer-SD cúvol a odmietol návrh podporiť,“ konštatoval Beblavý, ktorý pracovnú skupinu viedol.

Opozícia v piatok do NR SR predložila kompromisný návrh, na ktorom sa v roku 2013 dohodla so Smerom a s ktorým najprv nemal problém ani predseda parlamentu Pavol Paška. Neskôr Smer-SD zmenil rétoriku, premiér Robert Fico aj poslanec Otto Brixi konštatovali, že nový zákon o konflikte záujmov pripraví vláda. Naposledy Paška o tom, že v jeseni Smer-SD predloží zákon o prísnejších majetkových priznaniach tak, aby platil od roku 2015, hovoril v júli.

„Dnes je posledný deň. Smer-SD svoj sľub nesplnil, návrh nepredložila vláda ani poslanci,“ konštatoval v piatok Beblavý. Vládna strana podľa neho za dva roky nedokázala vzniesť voči spoločnému návrhu „jedinú relevantnú námietku“.

Beblavý vyzýva Smer-SD na podporu zákona. „Ak nebude prijatý, poslanci už nebudú pred voľbami podávať majetkové priznania po novom. Keď sa schváli neskôr, bude sa týkať priznaní až po parlamentných voľbách 2016,“ vysvetlil opozičný poslanec. Smer opozičný návrh už raz zamietol minulý rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana LaššákováOtto BrixiPavol PaškaRobert Fico