Najmodernejší systém parkovania už aj v Banskej Bystrici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parking
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 29. septembra (WBN/PR) – Nový parkovací systém prekvapí mnohých vodičov v banskobystrickom nákupnom centre. Opustiť parkovací priestor budú teraz môcť už aj bez použitia lístka. EUROPA Shopping Center, Banská Bystrica spúšťa najmodernejší systém evidencie parkovania, ktorý motoristom sľubuje plynulejšiu premávku a menej frekventované kolízie pri parkovacej rampe. Nákupné centrum má však pripravené viaceré novinky. Tie zrejme nepotešia vodičov, ktorí si na predpisové parkovanie zrovna nepotrpia.

Parkovací systém, ktorého výmena bola súčasťou rekonštrukcie strešného parkoviska EUROPA Shopping Center (Europa SC), umožňuje rozpoznávanie evidenčných čísel vozidiel, čím zároveň vyhodnocuje platnosť parkovacieho lístka a zaistí tak plynulosť premávky. Systém však naďalej vyžaduje výber lístka pri vjazde na parkovisko.

Pre zachovanie spravodlivosti v umožnení prístupu na parkovacie miesta všetkým návštevníkom nákupného centra je v nových pravidlách parkovacieho poriadku ponechaný limitovaný počet hodín pre parkovanie zdarma, t.j. 3 hodiny. Systém však automaticky zisťuje, či bolo dané vozidlo v priestore parkoviska menej ako tri hodiny a následne návštevníka okamžite pustí, alebo naopak. Vodičovi vozidla tak zostáva povinnosť uhradiť parkovné po lehote dlhšej ako tri hodiny, a to 2 € za každú začatú hodinu.

Nutnosť vyzdvihnúť si parkovací lístok pri vjazde na parkovaciu plochu je tiež daná faktom, že sa v nových pravidlách parkovania snažíme vyjsť v ústrety zodpovedným vodičom, ktorí parkujú svoje vozidlá predpisovo. Na druhej strane chceme zamedziť parkovaniu nezodpovedných vodičov na iných miestach, ako na to určených.,” dokresľuje zmeny v pravidlách manažér Europa SC, Banská Bystrica Tomáš Hollý. V praxi to bude znamenať aj to, že ak návštevník zaparkuje vozidlo na zebre, mieste určenom pre zdravotne postihnutých, či iným spôsobom zneužije plochy k parkovaniu neurčené, bude mu udelený poplatok za nesprávne parkovanie vo výške 20 €, ktorý musí pred opustením parkoviska uhradiť. V opačnom prípade sa rampa pri výjazde automaticky neotvorí.

Inteligentný systém sa tiež šikovne poráta so špekulantmi, ktorí by si chceli tri hodiny parkovného predĺžiť jednoduchým výjazdom a následným vjazdom na parkovisko. „Systém bude evidovať vychádzajúce vozidlo, ktoré má prekročiť limit troch hodín. Ak sa vozidlo opätovne na parkovisko vráti do pol hodiny, čerpá si stále svoj limit troch hodín a systém mu načíta aj ďalšie predĺženie státia na parkovisku,” pokračuje v predstavovaní noviniek Tomáš Hollý. Nákupné centrum EUROPA chce v zlepšovaní podmienok pre motorizovaných návštevníkov pokračovať. Na parkoviskách centra sú už niekoľko mesiacov k dispozícii nabíjacie stanice pre elektromobily, ktoré sú prístupné aj po uzavretí parkovísk v nočných hodinách. K značnej investícii do nového systému sa na jar 2015 pridá aj rekonštrukcia vodorovného značenia.

PRAVIDLÁ PARKOVANIA S NOVÝM PARKOVACÍM SYSTÉMOM

Spustenie plnej prevádzky nového systému začne od 1. októbra 2014. Parkovanie bude i naďalej zadarmo pre všetkých návštevníkov centra v trvaní 3 hodín. Každá ďalšia začatá hodina bude spoplatnená sumou 2 €.

Ak motorizovaný návštevník centra opustí parkovisko pred uplynutím limitu 3 hodín a následne sa do pol hodiny na parkovisko vráti, systém mu ďalšie státie pripočíta k predošlému času.

Systém spúšťa evidenciu opúšťajúceho vozidla nanovo až po uplynutí pol hodiny.

Návštevníci multikina Cinemax, Banská Bystrica dostanú pri návšteve kina bonusové 2 hodiny parkovania zadarmo, takže budú mať 3+2 hodiny parkovania zadarmo. Podmienkou je predloženie parkovacieho lístka pri kúpe vstupenky do kina.

Návštevníci klubu Ministry of FUN zmenu nepocítia nakoľko od 20.00 v piatok do nedele bude parkovanie zadarmo.

AKO BUDE FUNGOVAŤ PARKOVACÍ SYSTÉM?

Parkovací systém bude v prevádzke 24 hodín denne.

Strešné parkovisko

Po – Ne 0.00 hod – 24.00 hod – (nonstop)

Vjazd na parkovaciu plochu je zatvorený v nočných hodinách, v čase od 21.30 hod do 08.30 hod. okrem piatku a soboty.

Pre vodičov elektromobilov je parkovisko prístupné aj v nočných hodinách povolením vjazdu po kontaktovaní SBS pracovníka.

Pri podzemnom parkovisku nedochádza k žiadnym zmenám.

Podzemné parkovisko

Po – Ne 09.00 hod – 21.30 hod.

Posledný vjazd na parkovaciu plochu je o 21.00 hod.

O 21:30 sa podzemné parkovisko zatvára. Za vpustenie na parkovisko po tomto čase (z dôvodu, že tam má návštevník zaparkované vozidlo) je účtovaný poplatok 5 €.

Pri vjazde na parkovisko si vodič vyberie z vjazdového stojana parkovací lístok- s magnetickým kódom a závora ho vpustí. V prípade, že parkovací čas prekročí 3 hodiny, vodič bude musieť pred odjazdom vložiť parkovací lístok do automatickej platobnej stanice (parkovacieho automatu), pričom sa na parkovacom lístku vyznačí čas odchodu a výška parkovného, ktoré uhradí priamo v automatickej platobnej stanici.

V prípade, že vodič opúšťa parkovisko pred limitom 3 hodín, resp. po limite, ale s uhradeným parkovacím poplatkom, nie je pri odjazde potrebné vkladať lístok do parkovacieho stojana. Závora vodičovi automaticky umožní výjazd.

Na parkoviskách sú umiestnené celkovo 3 automatické platobné stanice (parkovacie automaty), ktoré sa budú nachádzať pri východoch z centra na parkoviská, a to:

• v podzemnom parkovisku pri centrálnych sklenených výťahoch,

• pri podzemných travelátoroch smerom do supermarketu TERNO,

• oproti hlavnému vchodu na strešnom parkovisku.

Platiť je možné mincami v nominálnej hodnote 0,10 €, 0,20 €, 0,50 €, 1 € a 2 € a bankovkami v hodnote 5 €, 10 € a 20 €.

Platiť je možné aj platobnými kartami: Maestro, MasterCard, MAsterCard Electronic, VISA, VISA Electron, V-Pay.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať