V Trenčíne napriek protestom rušia strednú školu podnikania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

TRENČÍN 29. septembra (WEBNOVINY) – Poslanci krajského zastupiteľstva v Trenčíne v pondelok po niekoľkohodinovej diskusii schválili návrh na vyradenie Strednej odbornej školy podnikania na Veľkomoravskej ulici v Trenčíne zo siete škôl.

Trenčiansky samosprávny kraj (TNSK) ako zriaďovateľ stredných škôl sa rozhodol bývalú „odevnú učňovku” spojiť so Strednou odbornou školou obchodu a služieb na Jilemníckeho ulici. Do priestorov školy sa má nasťahovať Stredná zdravotnícka škola, ktorá má pre narastajúci počet študentov problém s kapacitou.

Duplicitné odbory

So zrušením školy sa spája odpor učiteľov a študentov, pred týždňom ich asi 500 pochodovalo ulicami s nesúhlasom na zrušenie školy. „Strategickým zámerom TNSK je postupné znižovanie počtu tried gymnázií, obchodných akadémií a ekonomických odborov a na druhej strane posilnenie počtu tried technických odborov na stredných priemyselných školách a stredných odborných školách. Snahou kraja je, aby žiaci študovali možno ťažšie technické odbory, ale s výhodou uplatnenia sa na trhu práce. Získať pracovné návyky už počas štúdia na strednej škole je výbornou štartovacou čiarou k získaniu zamestnania,” komentovala schválený návrh kraja hovorkyňa TNSK Petra Hinková Čimová. Ako hlavný dôvod uviedla to, že odbory, ktoré ponúka daná škola, sú v Trenčianskom kraji duplicitné.

Som sklamaný z rozhodnutia poslancov kraja, pretože naša škola bola veľmi dobre nastavená, aby naše odbory mohli fungovať. Je mi to ľúto, hlavne kvôli študentom. Verili sme, že zvíťazí zdravý rozum. Dnes ten zdravý rozum bol niekde, kde to asi nebolo celkom v poriadku. Verím že ministerstvo školstva, ktoré nás podporovalo, rozhodne spravodlivejšie,” povedal riaditeľ školy Vladimír Mojto.

Cieľom je prispôsobenie sa požiadavkám trhu práce

Do analýzy stredného školstva v kraji vstupovali aj stretnutia so zamestnávateľmi. „Cieľom optimalizácie stredného školstva je prispôsobiť štruktúru absolventov stredných škôl požiadavkám trhu práce. Zamestnávatelia potrebujú absolventov technických odborov. Trenčiansky samosprávny kraj sa nepozerá na určenie počtu tried z pohľadu zriaďovateľa, ale z pohľadu potrieb trhu práce,” vyhlásil predseda TNSK Jaroslav Baška.

Schválené vyradenie Strednej odbornej školy podnikania musí ešte odobriť ministerstvo školstva s tým, že od budúceho školského roka by mali študenti prejsť pod Strednú odbornú školu obchodu a služieb. „Všetci študenti budú môcť doštudovať vybrané študijné a učebné odbory,” informovala Hinková-Čimová. Dodala, že od roku 2002 sa zrušila asi tretina stredných škôl, čo kopíruje úbytok študentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslav Baška