V USA potvrdili prvý prípad eboly, muž je v kritickom stave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola
Foto: SITA/AP

DALLAS 1. októbra (WEBNOVINY) – Zdravotnícke úrady v USA v utorok potvrdili prvý prípad eboly diagnostikovaný v krajine po tom, ako v západnej Afrike vypukla doteraz najrozsiahlejšia epidémia tohto vírusového ochorenia.

Muž priletel do USA z Libérie

Nemenovaný pacient v kritickom stave sa nachádza v jednej z nemocníc v Dallase, kam pricestoval 20. septembra z Libérie. Predstavitelia odmietli prezradiť jeho štátnu príslušnosť či vek, pričom ubezpečili, že na území Texasu nie sú známe žiadne ďalšie podozrivé prípady.

Riaditeľ federálnych Centier pre kontrolu ochorení a prevenciu Tom Frieden tiež vyhlásil, že nakazený muž nepredstavoval žiadnu hrozbu pre spolucestujúcich v lietadle, keďže príznaky ochorenia sa u neho začali prejavovať až niekoľko dní po prílete.

Úrady sa však snažia vypátrať jeho príbuzných, priateľov a iné osoby, ktoré s ním v USA mohli prísť do kontaktu. Podľa vyhlásenia Bieleho domu Frieden o prípade telefonicky informoval prezidenta Baracka Obamu.

Muž nevykazoval príznaky choroby

Muž, ktorého liečia na ebolu v americkom Texase nevykazoval žiadne známky teploty alebo iné symptómy vírusu, keď odchádzal z krajiny 19. septembra.

V stredu to oznámila libérijská vláda. Minister pre informácie Lewis Brown povedal, že jeho krajina zaviedla „prísne kontrolné opatrenia“, ktoré zabraňujú šíreniu nákazy prostredníctvom leteckej dopravy a kontroly sa pravidelne revidujú.

„Tento incident ukazuje jasnú medzinárodnú dimenziu krízy s ebolou. Už mesiace libérijská vláda zdôrazňuje, že táto choroba nie je jednoducho len problém Libérie alebo západnej Afriky,“ uviedol minister v stanovisku.

Vakcíny proti ebole zaslali do Ženevy a Atlanty

Kanada poslala malé množstvá svojej experimentálnej vakcíny proti vírusu ebola do nemocníc v Ženeve a Atlante v americkej Georgii, aby mohli byť využité pre ohrozených zdravotníckych pracovníkov. V stredu to oznámil šéf tamojšieho verejného zdravotníctva Greg Taylor.

Podľa jeho slov do Ženevy už poslali niektoré vakcíny pred časom, 800 až 1 000 dávok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) zatiaľ ostáva v laboratóriách kanadskej vlády. Kanada už rovnako poslala vakcíny aj do atlantskej nemocnice Emory University Hospital a zvažuje preventívne dodávky aj do kanadských nemocníc.

Na ebolu už zomreli tisícky ľudí

Príznaky eboly, ako sú horúčka, bolesti svalov, zvracanie či krvácanie, sa niekedy objavujú až 21 dní po nakazení a ochorenie sa dovtedy neprenáša na iných ľudí. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike infikovalo už viac ako 6500 ľudí, z ktorých vyše 3000 zomrelo.

Najhoršie postihnutou krajinou je práve Libéria, kde ochoreniu podľahlo približne 1800 ľudí. Bezpečnostná rada OSN v septembri prijala rezolúciu, v ktorej krízu označila za „hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť“ a vyzvala medzinárodné spoločenstvo na pomoc postihnutým krajinám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia