Na farme vo Svidníku zabíjal antrax, uhynulo niekoľko kráv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krava, zviera
Foto: Archívne foto SITA/AP

PREŠOV/SVIDNÍK 1. októbra (WEBNOVINY) – Na súkromnej farme hovädzieho dobytka v katastri mesta Svidník uhynuli tri kravy. Prvé dve našiel majiteľ farmy 27. septembra zdochnuté na pasienku. Na základe odobratých vzoriek v Štátnom veterinárnom ústave vo Zvolene potvrdili úhyn na prítomnosť sneti slezinnej (antrax).

O dva dni neskôr majiteľ chovu oznámil, že mu zdochla ďalšia krava. Výsledky laboratórnych zistení vzoriek z tohto zvieraťa zatiaľ veterinári nemajú k dispozícii. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.

Stádo by mali zaočkovať

Stádo, v ktorom je 59 kusov, musel jeho majiteľ stiahnuť z pasienkov a presunúť do prístreška, kde je zabezpečená jeho izolácia od okolia. Na mieste urobili potrebné veterinárne opatrenia.

Všetok dobytok dostal injekčne antibiotiká, aby sa zabezpečila antibiotická clona. V utorok zasadal krízový štáb, ktorý rozhodol o potrebnej vakcinácii. Dobytok by mali očkovať koncom týždňa, prípadne lekári zopakujú liečbu antibiotikami.

Zozuľák informoval, že išlo o chov na mäso, žiadne mlieko z farmy sa nedistribuovalo. V terajšej situácii platí prísny zákaz presunu a odsunu dobytka z farmy a nie sú povolené ani žiadne porážky kráv.

Na farmu je zákazaný vstup cudzím osobám

Farmár musí dezinfikovať miesta, kde sa kravy pravdepodobne nakazili a jeho povinnosťou je predtým, ako zvieratá odvezie do kafilérie, nahlásiť, že uhynuli na antrax. Veterinári chodia stádo pravidelne kontrolovať.

Inkubačná doba nákazy je 21 dní. Tá sa počíta od úhynu posledného kusa dobytka, teda od 29. septembra. Ak nezdochne žiadne ďalšie zviera, inkubačná doba uplynie 20. októbra. Na farmu je dovtedy zakázaný vstup pre cudzích.

Zozuľák uviedol, že ide o nebezpečnú nákazu, ktorá je prenosná z chorého zvieraťa na človeka, preto sa musia dodržiavať prísne opatrenia. Naposledy antrax u zvierat potvrdili v okrese Svidník v roku 2010. V susednom okrese Stropkov s ním bojovali iba pred dvoma rokmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia