Štátne lesy prideľujú drevo z Tatier bez súťaže, tvrdí Simon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Drevo, stormy
Foto: iIlustračné, SITA/DNS

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) prideľujú drevo z tohtoročnej veternej kalamity, ako sa im páči, komu chcú, ako chcú a bez verejnej súťaže.

Uviedol to podpredseda strany Most-Híd a exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Upozornil tým na nízku cenu predávaného dreva. „Výsledkom toho je cena dreva pri pni 25 eur za meter kubický,“ vyhlásil. Podľa Simona sa verejná súťaž na predaj dreva v Štátnych lesoch TANAP-u uskutočnila iba v roku 2005 po veternej kalamite z novembra 2004.

Poliaci majú lepší systém

„Na poľskej strane Tatier sa kalamitné drevo predáva cez verejnú súťaž, do ktorej sa zapojili úspešne aj slovenské subjekty. Cena dreva pri pni sa tam pohybuje na úrovni 55 eur za meter kubický,“ priblížil exminister pôdohospodárstva. Štátne lesy TANAP-u tak podľa neho pripravujú občanov Slovenska o približne 30 eur pri každom metri kubickom dreva.

„To je neprípustné. Preto vyzývam ministra Ľubomíra Jahnátka, aby zabezpečil okamžitú nápravu a ukončil rozkrádanie Tatier. A tiež, aby nariadil povinné verejné súťaže na predaj dreva. Pokiaľ to neurobí, dáva vlastne zelenú rozkrádaniu Tatier,“ uzavrel Simon.

Minister vraj začal konať

„Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek poveril príslušnú sekciu, aby medializované informácie preverila a podľa zistení podnikneme ďalšie kroky,“ reagoval riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Peter Hajnala.

Štátne Lesy Tatranského národného parku sú príspevkovou organizáciou, ktorú zriadilo 1. januára 1995 Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako nástupca po predchádzajúcej Správe TANAPu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír JahnátekZsolt Simon
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRŠtátne lesy TANAPu