Drevenice na košickom vežiaku osvetlia, oslavujú výročie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pamätník ľudovej architektúry
Stavba Pamätníka ľudovej architektúry (PĽA), ľudovo nazývaného "tri drevenice na paneláku". Pamätník ľudovej architektúry je umelecký projekt mladého výtvarníka Tomáša Džadoňa, ktorý PĽA realizoval v rámci kultúrneho programu EHMK na obytnom panelovom dome na Lidickom námestí číslo 1, na sídlisku Dargovských hrdinov. Košice, 3. október 2013. Foto: SITA/Archív Tomáša Džadoňa

KOŠICE 4. októbra (WEBNOVINY) – Drevenice na vežiaku na Lidickom námestí v Košiciach budú od 4. októbra v noci osvetlené. Pamätník ľudovej architektúry drevené stodoly, najväčšia socha výtvarníka Tomáša Džadoňa v Košiciach, oslavuje prvé narodeniny.

Pri tejto príležitosti dostane dielo permanentné osvetlenie, vďaka ktorému ho Košičania budú môcť vidieť aj po zotmení. V sobotu od šestnástej sa pri tejto príležitosti uskutoční stretnutie s Tomášom Džadoňom.

Obrazom: Na panelák v Košiciach namontovali drevenice

Osvetlenie vďaka Bielej noci

Umiestnenie stodôl na svoju strechu odsúhlasili obyvatelia domu na Lidickom námestí 1. Vďaka nim sa panelák stal podstavcom netradičného Pamätníka ľudovej architektúry, ktorý je viditeľný i zo vzdialenejších častí Košíc.

Po prvom roku existencie sa autorovi Tomášovi Džadoňovi vďaka festivalu Biela noc podarilo zabezpečiť permanentné nočné osvetlenie, ktoré bude slávnostne spustené v sobotu večer o devätnástej.

Pri tejto príležitosti umelec pozýva na narodeninovú slávnosť a posedenie pri domácom guláši. Záujemcovia si môžu kúpiť špeciálny umelcom signovaný pohľadnicový set. Výťažok bude použitý na úhradu spotreby energie na osvetlenie pamätníka.

Obrazom: Biela noc v Košiciach dá šancu zahraničným aj domácim umelcom

Drevenice zaujali aj zahraničie

Pamätník ľudovej architektúry tvoria tri pôvodné zrubové stodoly presunuté na strechu 13-poschodového paneláka na sídlisku Dargovských hrdinov. Tri originálne zrubové stodoly z Liptovskej Tepličky a Párnice sú od septembra 2013 ukotvené na streche panelového domu a spolu vytvárajú mimoriadne umelecké dielo vo verejnom priestore.

Počas prvého roku existencie sa stretol Pamätník ľudovej architektúry s mimoriadnym ohlasom širokej verejnosti. Informovali o ňom zahraničné médiá, napríklad nemecký denník Sueddeutsche Zeitung, jeden z najväčších svetových webových magazínov o umení, dizajne a architektúre Designboom, domáce televízie a denníky. V decembri 2013 bol Tomáš Džadoň za Pamätník ľudovej architektúry nominovaný na ocenenie Krištáľové krídlo 2013.

Tomáš Džadoň (1981, Poprad)

absolvoval ateliér monumentálnej tvorby Jiřího Příhody (AVU, Praha) a doktorandské štúdium v „Neateliéri“ Dezidera Tótha na VŠVU v Bratislave.

Jeho umelecké projekty a reinterpretácie architektúry otvárajú otázky o hľadaní vlastnej identity vo vzťahu k ľudovej a mestskej tradícii, osobnej i spoločnej minulosti. Posledné výstavy: Biennale Architettura Venezia 2013, GASK Kutná hora 2014, Bienále mladých Zlín 2014.

.

Košice posilnia počas Bielej noci dopravu

Dopravný podnik posilní v sobotu dopravu pre kultúrne podujatie Biela noc. Vzhľadom na očakávaný zvýšený záujem o akciu budú na nočných autobusových linkách N1, N2 a trolejbusovej linke N71 premávať veľké autobusy. Informovala o tom hovorkyňa košického dopravného podniku Michaela Karaffová.

„Počas Bielej noci sa na detskej historickej železnici uskutoční podujatie Noc svetiel. Pre očakávaný zvýšený počet cestujúcich medzi Námestím Maratónu mieru a Košickou detskou historickou železnicou v Čermeli bude posilnená doprava. Premávať bude zadarmo autobus s označením BEZPLATNÁ DOPRAVA. Posledný spoj z Čermeľa pôjde až na Staničné námestie,“ uviedla Karaffová. Odchod bezplatnej prepravy autobusom z Námestia Maratónu mieru do Čermeľa a späť je zabezpečený v hodinových intervaloch od 18:45 do 23:45.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia