Anna Krajčiová: Vlastníci bytov sú znevýhodnení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anna Krajčiová
Viceprezidentka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Ing. Anna Krajčiová Foto: archív

Novela zákona o vlastníctve bytov, ktorá nadobudne účinnosť od 1. októbra obsahuje podľa Vás dve vysoko rozporuplné, až nespravodlivé ustanovenia. Čo vyčítate prijatej novele?

Tým závažnejším je zmena prispievania vlastníkov bytov, nebytových priestorov a garáži do fondu prevádzky, údržby a opráv. Ten slúži na financovanie výdavkov súvisiacich s prevádzkou a údržbou spoločných častí a spoločných zariadení domu. Od októbra príde k zásadnej zmene. Vlastníci nebytových priestorov a garáži budú prispievať do fondu podľa toho, do akej miery využívajú svoje vlastníctvo, kým vlastníci bytov budú prispievať do fondu naďalej podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu.

Komu takáto zmena bude podľa Vás vyhovovať?

Vlastníci bytov budú financovať opravy a údržbu cudzieho majetku, čo je dobrá správa pre developerov a ostatných vlastníkov nebytových priestorov a garáží, ale nie pre vlastníkov bytov. Novela zákona popiera povinnosť vlastníka starať sa o svoj majetok, a to bez ohľadu či ho využíva alebo nie.

Aké je to druhé problematické ustanovenie?

Druhým problematickým ustanovením je znefunkčnenie správy vlastného majetku majiteľom bytov a nebytových priestorov. Kým dnes stačí na to, aby bola domová schôdza uznášaniaschopná, prítomnosť nadpolovičnej väčšiny vlastníkov, tak po novom to bude až dvojtretinová väčšina. Rokovanie schôdze vlastníkov tak bude od 1. októbra opäť komplikovanejšie a prijímanie rozhodnutí potrebných pre prevádzku, údržbu a opravy bytových domov sa z dôvodu nízkej účasti vlastníkov bude zbytočne odďaľovať.

Aký to bude mať dopad na správu bytov?

Zo skúsenosti správy 140 tisíc bytov ktoré spravujeme môžeme zodpovedne povedať, že vo veľa prípadoch bude vykonávanie správy bytov takmer nemožné. Je len na škodu veci, že príprava odborných zákonov, ktoré sa dotýkajú takmer každého občana, nie je vopred konzultovaná s odborníkmi z praxe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia