O kórejskej dedine má rozhodnúť vláda na rokovaní v Žiline

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kórejská dedina v Krasňanoch pre manažérov automobilky Kia
Kórejskú dedinu postavilo mesto Žilina ešte v roku 2006 za 17 a pol milióna eur pre manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 6. októbra (WEBNOVINY) – Problémy Žiliny okolo predaja kórejskej dediny a splatenia dlhu štátu by podľa primátora Igora Chomu mohla definitívne vyriešiť vláda tento týždeň na svojom výjazdovom rokovaní v Žiline.

Mesto potrebovalo sedem bytoviek a deväť rodinných domov v desať kilometrov vzdialenej obci Krasňany čo najvýhodnejšie predať do konca roka, dovtedy by totiž malo štátu vrátiť 17 a pol milióna eur, za ktoré dedinu v roku 2006 postavilo pre manažérov automobilky Kia.

Primátor chce previesť dedinu na štát

Vo verejnej obchodnej súťaži s vyvolávacou cenou 14 miliónov eur sa to však Žiline v septembri nepodarilo a Choma už avizoval, že sa bude snažiť vo vláde vybaviť ďalší odklad splatenia dlhu alebo sa celú kórejskú dedinu pokúsi rovno previesť na štát.

Obrazom: Obytný komplex v Krasňanoch

„Nechcem predbiehať rokovanie vlády, ale po vážnych diskusiách s ministerstvom financií navrhujem uznesenie, ktoré ešte neviem, či bude schválené. Preto v tejto chvíli môžem povedať len to, že robím všetko pre to, aby sa na najbližšom rokovaní vlády, ktoré bude 8. októbra v Žiline, táto problematika riešila. Aby mesto akoby bolo oslobodené od tej dlžoby, aby majetok prešiel do vlastníctva štátu, pretože mesto z môjho pohľadu dnes naozaj nemá s tým nič spoločné. Ja takýto návrh budem dávať na rokovanie vlády, budem ho komentovať, budem ho zdôvodňovať a uvidíme, ako sa vláda rozhodne,“ povedal primátor Choma s tým, že ďalšie oddialenie splatenia dlhu už nevidí ako riešenie.

„Pretože oddialiť niečo, čo treba tak či tak na konci zaplatiť, nie je kóšer. A je asi dobré využiť rokovanie vlády v Žiline na to, aby sa riešili problémy aj tohto mesta,“ dodal Choma.

Kia má záujem odkúpiť dedinu

Minulý týždeň sa skončila päťročná nájomná zmluva medzi spoločnosťou Obytný súbor Krasňany a spoločnosťou Kia Motors Slovakia, podľa Chomu mestská spoločnosť spravujúca kórejskú dedinu dostala od mesta pokyn, aby nájomnú zmluvu s automobilkou zatiaľ predĺžila do konca roka. „Tak, aby sme sa vedeli potom podľa uznesenia vlády zariadiť. Či už tak, alebo tak. Ale je predĺžená do konca roka,“ povedal Choma.

Automobilka Kia ešte začiatkom roka potvrdila záujem o kúpu dediny, ale podmienila ho predajnou cenou a podľa žilinskej radnice bola ochotná zaplatiť len polovicu z investovaných 17,5 milióna eur. „Spoločnosť Kia Motors Slovakia v súčasnosti uprednostňuje prenájom Obytného súboru Krasňany, keďže klesá počet kórejských zamestnancov v spoločnosti a z tohto dôvodu je prenájom obytného súboru pre nás efektívnejší,“ uviedol v septembri hovorca automobilky Jozef Bačé.

V kórejskej dedine v Krasňanoch by malo aktuálne bývať približne sto manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Kia