Rusko má stále moc destabilizovať Ukrajinu, tvrdí šéf NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jens Stoltenberg
Nový generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

BRUSEL 3. októbra (WEBNOVINY) – Súčasné prímerie je dobrou príležitosťou na dosiahnutie mieru na východe Ukrajiny, Rusko však má stále moc destabilizovať túto krajinu. Povedal to nový generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Rusko podľa neho porušuje na východe Ukrajiny medzinárodné zákony. Napriek tomu vyzval na kontštruktívne vzťahy s Moskvou, ktoré podľa neho nie sú v rozpore s budovaním silnejšej aliancie. „Prímerie na Ukrajine je príležitosťou, no Rusko je stále schopné destabilizovať Ukrajinu,“ vyhlásil Stoltenberg v prvý deň nástupu do funkcie šéfa NATO.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Stoltenberg sa vyjadril aj k súčasnej situácii v Turecku, ktoré ohrozuje občianska vojna v Sýrii ako aj postup radikálnej skupiny Islamský štát v Iraku a Sýrii. NATO sa podľa neho postaví za Turecko a ochráni ho v prípade, že by došlo k útoku proti tejto členskej krajine.

Obrazom: USA a spojenci útočia na Islamský štát

Ako povedal Stoltenberg, základnou povinnosťou aliancie je chrániť Turecko v rámci kolektívnej obrany a článku 5. „Tento článok použijeme, ak bude Turecko napadnuté,“ zdôraznil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy