KDH a SaS sa sporia o eutanázii, podľa Mikolášika je zabitím

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eutanázia
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Opozičné KDH a SaS sa sporia o to, čo predstavuje eutanázia a či by mohla byť v budúcnosti povolená aj na Slovensku. Tému eutanázií na Slovensku otvorila SaS v lete, keď prezentovala prieskum agentúry Focus, ktorý si k možnému dobrovoľnému ukončeniu života dali liberáli urobiť. Podpredsedníčka liberálov Jana Kiššová prieskumy nepovažuje za najpodstatnejšie, nepreceňuje ich, no podľa nej ich nie je dobré ani podceňovať.

„Výsledky týchto prieskumov boli pre nás potvrdením predpokladu, že legislatívne vákuum v oblasti eutanázie ľudia nepovažujú za dobrý stav, považujú za dôležité to riešiť a podporili nás v rozhodnutí otvoriť túto vážnu problematiku a diskutovať o nej. Žijeme a chceme žiť v slobodnej a demokratickej krajine, kde vôľa jednotlivca má mať svoj význam a hodnotu, a v situáciách, o ktorých hovoríme, ju dnes nemá. Tento stav nie je dobrý,“ uviedla pre agentúru SITA Kiššová.

Mikolášik z KDH hovorí o úkladnej vražde

Poslankyňa SaS súhlasí s tým, že neexistuje objektívna definícia dobrej smrti a aj SaS je presvedčená, že je to prísne individuálne a tak by sa k eutanázii aj malo pristupovať. Podľa Kiššovej by každý mal mať možnosť sám za seba posúdiť, čo preňho ešte je kvalita života a čo už je nezvratné, neznesiteľné a neželané utrpenie. „Zároveň by v slobodnej krajine mal mať každý možnosť slobodne a dobrovoľne sa rozhodnúť pre ukončenie svojho života, ak trpí nevyliečiteľnou chorobou, prognózy sú jednoznačné a bolesti a utrpenie neúnosné. Zároveň musí platiť výhrada vo svedomí pre lekárov,“ vysvetlila podpredsedníčka SaS.

Europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik považuje eutanáziu za zabitie. „Principiálne je vo svojej podstate eutanázia zabitím a teda trestným činom úkladnej vraždy. Liberáli si pochopiteľne neuvedomujú dôsledky svojho návrhu povolenia eutanázie, ktoré dnes vidíme v tých štátoch, kde je legálna,“ uviedol pre agentúru SITA Mikolášik. V Belgicku sa podľa neho takto dnes usmrcujú aj deti, v Holandsku zasa mobilné tímy vykonávajú eutanáziu „v pohodlí domova“, ak ju nechce vykonať rodinný lekár.

Eutanázia je legálna v troch krajinách Únie

„Nepodľahnime na Slovensku sugestívnym otázkam o neznesiteľnom utrpení – dnes sa predsa fyzická bolesť dá uspokojivo utíšiť. Diskutujme kvalifikovane o komplexnej paliatívnej a hospicovej starostlivosti, ktorá nie je dostatočne podporovaná a rozvíjaná,“ vyzýva europoslanec KDH. Zanedbaná paliatívna starostlivosť v poslednom štádiu ľudského života je podľa jeho slov často dôvodom myšlienok na umelé ukončenie života. Dôstojné sprevádzanie človeka v jeho posledných chvíľach po všetkých stránkach je podľa Mikolášika znakom spoločenskej aj individuálnej zrelosti prijať fakt bolesti a smrti ako súčasť života.

„Nenahrádzajme komplexný prístup k ľudskému životu vyjadrený jeho duchovným, duševným a fyzickým rozmerom presvedčením, že neznesiteľné utrpenie odstránime len odstránením človeka. Rovnako si však nezamieňajme dekriminalizáciu eutanázie s právom pacienta ukončiť liečbu či nezačať novú v prípade jej neproporcionality,“ pripomína europoslanec kresťanských demokratov. Mikolášik zároveň zdôrazňuje, že z 28 krajín Európskej únie je dnes eutanázia legálna iba v troch. „Znamená to, že 25 krajín EÚ je neslobodných?“ pýta sa europoslanec KDH.

Viac ako polovica Slovákov súhlasí s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť život za asistencie lekára. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre SaS.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana KiššováMiroslav Mikolášik
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSaS Sloboda a Solidarita