Za neplatnú STK a EK je pokuta, KDH by to chcelo zmeniť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kolóny autá
Foto: SITA

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Majitelia vozidiel môžu dostať automaticky pokutu 332 eur, ak ich vozidlo nemá platnú technickú a emisnú kontrolu (STK a EK). Chcú to zmeniť poslanci NR SR za KDH Pavol Zajac, Ján Hudacký a Jozef Bobík, ktorí predložili do parlamentu novelu zákona.

Podľa ich návrhu by mal okresný úrad upozorniť vodiča a dať mu 30-dňovú lehotu na predloženie platných dokladov. Podľa predloženej novely teda najprv príde upozornenie, že podľa registra vozidiel uplynula lehota platnosti technickej alebo emisnej kontroly.

Ak do 30 kalendárnych dní nepredloží majiteľ vozidla príslušnému okresnému úradu platný doklad o STK alebo EK, potom môže úrad začať správne konanie o uložení pokuty. Podľa Zajaca je slušné, aby úrady poslali najskôr upozornenie. „Sú ľudia, ktorí zabudnú, že sa im skončila platnosť STK alebo EK. Robia to aj poisťovne. Najskôr pošlú upomienku. To isté robia aj telefónni operátori. Je to proklienstky postoj štátu k občanovi,“ povedal dnes pre agentúru SITA Zajac.

Poslanci navrhujú aj zmenu výšky pokuty

Poslanci za KDH navrhujú zmeniť aj výšku pokuty pre občanov. Jej výšku navrhujú 66 eur. Pre podnikateľov by mala zostať na súčasnej úrovni, teda 166 eur.

Primárnou úlohou štátu by podľa ďalšieho predkladateľa, poslanca Hudackého, nemalo byť striehnutie na každé zaváhanie alebo zábudlivosť občanov, ale to, aby po našich cestách chodili vozidlá vo vyhovujúcom technickom stave. „V súkromnej sfére, v poisťovníctve alebo v bankovníctve je normálne, že vám najprv príde upomienka a až potom nastupujú sankcie. Chceme, aby takýto štandard platil aj pre štátne inštitúcie,“ dodal Hudacký pre agentúru SITA.

Do roku 2011 mohli byť sankcionovaní vodiči motorových vozidiel bez platnej STK alebo EK iba vtedy, ak ich pri jazde s vozidlom zastavili príslušníci Policajného zboru SR. Novelizácia zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá vstúpila do účinnosti 1. februára 2012, umožňuje pokutovať majiteľov vozidiel bez platnej STK alebo EK v rámci správneho konania aj okresným úradom.

Pokutovať možno aj auto v garáži

Pokuta môže byť uložená za každé vozidlo a za každú kontrolu bez ohľadu na to, či je vozidlo prevádzkované alebo je dlhodobo „zaparkované“ v garáži alebo stodole. Podľa informácií ministerstva dopravy, na Slovensku je až 150-tisíc áut bez platnej STK a EK.

Pravidelnú STK a EK kontrolu musí v presne stanovených lehotách absolvovať každé vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie vozidiel a to bez ohľadu na to, či reálne jazdí alebo nie. Táto povinnosť vyplýva z predpisov Európskej únie a na Slovensku platí od marca 2005. Lehoty kontrol sa odvíjajú od dátumu prvej evidencie vozidla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján HudackýPavol Zajac
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSTK Stanica technickej kontroly