Galko podal trestné oznámenie na Kaliňákov 'kamarátšaft'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslanec za SaS Ľubomír Galko. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Trestné oznámenie pre prenájom budovy na Panenskej ulici v Bratislave ministrom vnútra podal vo štvrtok poslanec SaS Ľubomír Galko.

„Toto je smerácka verzia kauzy daňové riaditeľstvo. Akurát, že vyše deväťročný prenájom za tri milióny eur nedostal stranícky sponzor, ale dostal ho kamarát Kaliňákovho kamaráta a kolegu vo vláde,“ uviedol pred novinármi exminister obrany.

Podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov

Podľa Galka prenájom budovy pre rezort vnútra budí podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov – porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania informácií v obchodnom styku a machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. „Som veľmi zvedavý, ako polícia pristúpi pri vyšetrovaní k vlastnému ministrovi. Pevne verím, že tak, ako ku každému inému občanovi,“ konštatoval Galko.

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka Galko vyzval, aby „tento škandálny prenájom okamžite zrušil“. Poslanec za SaS upozornil, že hoci podľa reformy ESO má na zamestnanca pripadnúť asi šesť až osem štvorcových metrov, v bratislavských budovách ministerstva vnútra podľa Galka pripadá na jedného pracovníka vyše 13 štvorcových metrov. Po rozpočítaní cena prenájmu predstavuje 16 eur na meter štvorcový.

„Nejdem sa pýtať, či sa v Starom Meste nedal prenájom zohnať lacnejšie. Pýtam sa, prečo ministerskí úradníci musia sedieť v samotnom centre Bratislavy a nie niekde na periférii, kde sú ceny nepomerne lacnejšie,“ konštatoval poslanec liberálov. Zarazilo ho vysvetlenie rezortu vnútra, že priestory v centre potrebujú pre komunikáciu s ďalšími úradmi, ktoré tam sídlia. „Verte mi, že telefóny, maily, aj klasická pošta fungujú aj mimo centra Bratislavy. Dokonca tam dorazia v tom istom čase,“ odkázal Galko Kaliňákovi.

Prenájom je koordinovaným kamarátšaftom, hovorí Galko

Za škandál Galko považuje, že najprv sa kamarát ministra financií Petra Kažimíra dozvedel, že MV hľadá priestory na prenájom, až potom budovu na Panenskej ulici v Bratislave kúpil a prenajal. „Lenže súdruhovia zase urobili chybu a nezladili si verzie,“ dodal Galko. Kým podnikateľ a Kažimírov kamarát Roman Fečík tvrdí, že ministerstvo reagovalo na inzerát pôvodného vlastníka, že chce budovu predať, úradníci ministra Kaliňáka vyhlasujú, že sa rozhodli podľa Fečíkovho inzerátu, ktorý našli pomocou internetového prehliadača. „Tento nesúlad výrazne napomáha podozreniu, že celý prenájom je jedným koordinovaným kamarátšaftom,“ uzavrel Galko.

O kauze začiatkom týždňa informoval denník Sme. Podľa novín tri milióny eur na nájomnom postupne vyinkasuje kamarát ministra financií Petra Kažimíra vďaka budove v centre Bratislavy, ktorú prenajal ministerstvu vnútra. To nedokázalo do vlastných priestorov pomestiť expertov na eurofondy. Kažimírov známy, podnikateľ Roman Fečík pred pár rokmi pomohol odvrátiť úpadok firmy, v ktorej minister figuroval. Ministerstvo vnútra pod vedením Kažimírovho straníckeho kolegu Roberta Kaliňáka odmieta, že by kamarátstvo Fečíka s vplyvným politikom zavážilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír GalkoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR